TIPS OCH PLANERING
Frys in/ ta tillvara
Den här rätten går att frysa in om det blir mat över.
Bräsering
Först steks kotletterna för att få fin yta och för att behålla saftigheten, sen bräseras dem genom att de får puttra i en liten mängd vätska. I det här fallet är vätskan en tomatsås.
Salvia
Salvia är en vanlig örtkrydda i det italienska köket. Den passar bra med t.ex. vitlök, tomater, kyckling och aubergine.
Ingredienser:
2 portioner ris/gryn
2 msk smör
ca 300 g fläskkotletter
1 rödlök
1 kruka salvia
2 vitlöksklyftor
1 burk cocktailtomater
1½ msk tomatpuré
1 msk grönsaksbuljongpulver (alt. 1 tärning)
½ ask champinjoner, 125 g
½ zucchini
Köksredskap:
Kniv, skärbräda, måttsats, 1 kastrull, 2 stekpannor (varav en med lock), vitlökspress
Så gör du:
1. Koka ris/gryn till 2 personer.
2. Fläskkotletter: Smält ½ msk smör i en stekpanna (med lock) och stek ca 300 g fläskkotletter på medelhög värme ca 1 min/sida. De ska inte genomstekas. Strö över 1 krm salt och ½ krm svartpeppar. Lägg åt sidan på en tallrik.
3. Finhacka 1 rödlök och bladen från 1 kruka salvia.
4. Smält ½ msk smör i stekpannan, pressa i 2 vitlöksklyftor och fräs löken och vitlöken på medelhög värme i 3 min. Tillsätt 1 burk cocktailtomater, ½ dl vatten, 1½ msk tomatpuré, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), ½ tsk salt och salvian. Låt tomatsåsen koka upp, lägg i kotletterna och puttra på låg värme under lock i ca 6 min.
5. Skär ½ ask champinjoner (125 g) i fjärdedelar. Skär ½ zucchini i 1 cm breda kvartar. Hetta upp en stekpanna och stek champinjonerna på hög värme i 4 min. Krydda med 1½ krm salt och 1 krm svartpeppar. Tillsätt 1 msk smör och zucchinin och stek i ytterligare 3 min.
6. Servera kotletterna i såsen med riset/grynen och de frästa grönsakerna.
Receptet kommer från Middagsfrid.