Ödet, tillfälligheterna och slumpen är grenar på samma träd.  Ödet förutbestämt eller en tillfällighet. Slumpen aldrig en tillfällighet. Slumpen är ett sätt för Gud att vara anonym.

AMB vinterRimfrosten glittrar på trädens grenar, snön gnistrar och skidorna gnäller under tyngden av männen i vita anorakers som på led stakar sig fram mot Brantberget. Andedräkten bolmar ur munnen, kylan biter i kinderna. Det är bistert och kallt den tjugufemte januari 1943.

I täten går en nittonårig yngling. Det är hans födelsedag i dag och det är han som har befälet. Konditionsträning med vapen och tung packning är dagens uppgift. Och han tar det på högsta allvar. Kollar bakåt att inga luckor uppstår i ledet, rättar tempot efter de ovana skidåkarna från sydliga delar av landet, så de också hinner med. Uppför blir sammanhållningen svårare i den täta skogen. Skidorna kärvar i kylan och svetten lackar av ansträngningen uppför den sista branten. Väl uppe på bergets högsta punkt är de framme vid målet. Och han höjer handen som tecken för halt, vänder sig om och skall just ge den sista ordern om ”fri åkning hem”.

Då plötsligt. En gevärssalva brinner av. Skotten ekar. Ett svidande stick i sidan. ”Skyddsställning!” ropar han och kastar sig omkull. Kamraterna ser förvånat på honom. ”Jag är träffad! ropar han och då fattar man allvaret. Och som vita bylten gömmer de sig i snön. Han känner med handen strax under hjärtat på vänster sida. Varmt blod färgar kronans grå ylletröja röd.

Han ålar sig fram till närmsta kamrat och börjar undersöka sig närmare och finner ett sticksår vid sidan om hjärtat. Där har kulan gått in. Med handen följer han revbenet ut till sidan och hittar såret där kulan försvunnit i den djupa snön …

Skottsalvorna fortsätter, de ålar sig sakta bakåt nedför sluttningen. Bylund från Abisko, snabbaste skidåkaren, kastar sig utför berget tillbaka till regementet efter hjälp.

Man förstår att det är I20, det andra regementet i staden, som övar med skarpa skott på skjutbanan lite längre bort. En förlupen kula hade träffat nittonåringen, en födelsedagspresent han aldrig skulle glömma.

Hjälpen hann aldrig fram, han åker skidor själv till sjukstugan, blir omplåstrad och får stanna ett dygn för observation.

Dagen därpå kommer översten på besök med en chokladask. Händelsen kom aldrig i tidningen. Den tystades ned.

En svensk tiger.

 

Nu återgivet av f.d. kapten Konrad Appelqvist vid Norrlands Dragon regemente K4, Umeå.
//Anne-Marie Briandt Östman, december 2014

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande