Eftersom jag blivit ombedd att gästblogga i Mitt.nu tänkte jag berätta lite om ett spännande mässbesök min man och jag var på i Kista den 22 januari i år. Till min stora förvåning hade jag dessförinnan fått en inbjudan som vände sig till företag för att möta aktörer och innovatörer i branschen, detta trots att jag är pensionär, inte har någon firma utan endast bloggar om funktionsnedsättning.

Mässan hette MVT, som är en förkortning för Mötesplats, välfärdsteknik och e-hälsa, en mässa som berör personer med funktionsnedsättning. Mässan hade många utställare, jag tänker bara skriva om de innovationer och produkter som kan användas i hemmet.

 

Träning vid spasticitet
Ett föredrag handlade om hur man genom träning med en speciell klädedräkt Mollii med insydda elektroder, se bild ovan, kunde få personer med omfattande spasticitet (ryckningar med oönskade reflexer) att bli nästan helt fria från dessa. Det gällde i första hand för personer med skador av stroke, cerebral pares, förvärvade hjärnskador och ryggmärgsskador. Några biverkningar är hitintills inte kända med behandlingen. Behandlingen kan också ske i hemmet. Resultatet kunde vi se på film, det var helt fantastiskt! Firman som gör Mollii heter INTERVENTIONS. Uppfinnaren Fredrik Lundqvist, som är svensk, kanske ni har sett i TV-programmet Draknästet när han sökte medel för sin uppfinning.

RS Interventions

Foto: Intervensions hemsida

 

Larm
När det gällde trygghetslarm för hemmet såg jag ett från STAYINGACTIVE som också fungerar utomhus. Den larmar om brukaren ligger orörlig på golvet eller går ut och har glömt att ta med larmet. Samma firma har ett armbandsur med inbyggt larm, den går också att få med GPS. De har ytterligare ett larm som främst är avsedd för personer med demens. Larmet kan låsas fast på armen och det tål dusch och bad.

Vidare har SENIORTEK OYen finsk firma för demens- och vårdövervakning ett larmsom också kan användas i hemmet. Den larmar automatiskt om den boende ramlar, går ut, inte lämnar sängen på ett visst antal timmar. Systemet fungerar utan armband och den boende behöver inte göra någonting för att larma. De som tar emot larmet kan direkt se personens rörelser på en dataskärm. Rörelserna syns bara som ikoner på skärmen, för att den boendes integritet inte skall störas.
De har också en ”Piedestal” en sorts möbel som är till för personer som vårdas hemma eller bor ensamma, som möjliggör att man kan larma och också få talkontakt. Som tillägg kan den dessutom påminna om när man skall ta sin medicin m.m.

RS MiniFinder

Foto: Minifinders hemsida

Ett pyttelitet larm Minifinder GPS Pico Tracker från GPSER fanns också med. Det är bara 60 mm stort och väger 35 g. Det är i huvudsak avsett för personer med demens, som går vilse, men kan också fästas på barn, hundar, cyklar och resväskor! Samma firma tillverkar också larm för att kunna hitta bilar och båtar som blivit stulna.

 

Sjukgymnastik online
Om man skulle behöva rehabilitering och kanske har svårt att ta sig till ett rehabiliteringscenter eller en sjukgymnast kan man genom WELFARE SVERIGE-VIRTUAL REHABILATION få rehabilitering i sitt eget hem när det gäller artos, axlar, cirkulation, hjärta, höft, knä, KOL, rygg och allmän träning.

Apparaturen består av en pekskärm som är ansluten till en kamera. Resultatet från utförda övningar skickas digitalt till en fysioterapeut som i sin tur kan behandla informationen och agera därefter. Om någon fuskar med sin träning eller gör på fel sätt märker fysioterapeuten det och kontaktar patienten för vidare instruktioner.

 

Inkontinens
Jag avslutar detta inlägg med inkontinensskyddet Pampett som jag tycker verka vara mycket finurligt, det är avsett dels för personer på dementboenden, och dels för hemmaboende personer som får hjälp av vårdpersonal i hemmet.

Pampett består av små engångsplåster med sensorer, som tejpas fast i inkontinensskyddet eller byxan, samt en antenn som läggs under lakanet som kopplas till en detektor som larmar via en lampa på sängen, smartphone eller dator. Genom denna sensor kan man också se vid vilken tidpunkt inkontinensskyddet blir vått, om det ofta sker på samma tid kan den som vårdar förhoppningsvis hjälpa personen till toaletten i tid. Detta kan bidra till bättre nattro eftersom personen slipper bli väckt kanske helt i onödan för ”fuktighetskontroll”. På ett äldreboende i Lund, som använde Pampett kunde de äldre sova i snitt två timmar mer per natt!

Text: Renate Sidenbladh, februari 2015

Länkar

www.textilochtips.wordpress.com
www.handikapptips.wordpress.com

https://handikapptips.wordpress.com/2015/01/31/nyheter-om-hjalpmedel-vid-spasticitet-inkontinens-rorelsehinder-demens-samt-larm/

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande