Odlad lax – nej tack

 

Jag har länge försökt få släkt och vänner att sluta äta odlad lax. Med varierande framgång, ska sägas. Det ser aptitligt ut på tallriken, men är i själva verket, en färggrann hög av antibiotika och miljögifter. Enligt Kurt Oddekalv, marinexpert i Norge, är dagens norska odlade lax ett av världens giftigaste livsmedel.

Om ni tänker på hur själva odlingen går till, så är det lättare att förstå problemet. Laxen odlas i de norska fjordarna på ett relativt litet utrymme. En laxodling kan innehålla 1–2 miljoner laxar och sjukdomar sprids lätt bland de stressade individerna. Naturligtvis är miljöstörningarna stora. Havsbottnen under odlingarna täcks av metertjocka lager avfall. Lager som innehåller stora mängder bakterier, mediciner och bekämpningsmedel. Havsbottnen är helt förstörd och skadorna sprider sig allt längre ut i havet.

Hur är det med parasiter och sjukdomar då. Laxlusen är vanligt förekommande i odlingarna. För att begränsa spridningen av lusen används stora mängder kemikalier och gifter. Vidare drabbas många laxar av sjukdomen Pancreas Discase 2, som orsakas av ett virus och på sikt är dödlig.

Infektiös laxanemi, en sjukdom som orsakas av ortomyxoviruset (ISA), som idag har spridit sig över hela Norge. Vissa laxar överlever denna sjukdom och är då symtomfria smittbärare. Om laxar rymmer, vilket inte är helt ovanligt vid storm, sprids dessa sjukdomar med katastrofala följde.

”Den främsta orsaken till att den odlade laxen innehåller så mycket miljögifter är, att fiskfodret som laxen utfodras med innehåller fisk från Östersjön, världens mest förorenade hav. I Östersjön förekommer höga halter av både dioxin och PCB, vilka båda är hormonstörande och cancerframkallande.” (Food Pharmacy)

”Odlad lax blir mindre och mindre näringsrik, visar en ny stor studie. Mängden av laxens nyckelnäringsämne omega-3 har under det senaste decenniet halverats. En stor studie som analyserade de näringsmässiga fördelarna hos odlad lax fann 2006 att en 130 gram stor laxportion innehöll 3,5 gram av fettsyran omega-3, vilket är det intag som rekommenderas per vecka. Samma portion analyseras nio år senare, 2015, och visade sig då bara innehålla hälften – 1,75 gram.”
(KURERA)

En glad lax – god och nyttig.

 

Nu har jag sagt vad jag tycker, sen bestämmer ni själva hur ni ska agera.

Det finns en utväg dock.

==> KRAV-märkt odlad lax som är, om inte helt bra, så i alla fall inte dödlig. Annars återstår endast vildfångad lax. Svår att få tag på, men mycket godare.

 

Källa: Norrköpings-Magazinet, Food Pharmacy, KURERA

.

1 kommentar

  1. Rolf Nilsson

    Vi har haft våra misstankar, tack för tippset i alla fall. Det får bli mer spätta istället. Tack för bra skrivet annars.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande