Jag har flera "dåligt samvete-högar" på mitt skrivbord. En innehåller min sjukdomshistoria de senaste åren. Före 60 var jag frisk, men sedan började krämporna ... Ögon, öron, utslag, utmattad, ont i knän och axlar ... Säkert ett 10-tal läkare med olika specialiteter. Labbsvar och återbesök. Nu räcker det inte längre med postit-lappar och plastfickor för att ha överblick.

Tidigt i höstas påbörjade jag mitt upprustningsprojekt, bl.a. går jag - och många med mig visade det sig - regelbundet på Friskis & Svettis. Häromveckan, i bastun efter ett pass, började jag prata om MittNu. En annan kvinna berättade om sitt pensionärsprojekt, det var Berit Båryd som berättade om "Min hälsojournal" och vikten av att hålla reda på sin sjukdomshistoria.

Därav mitt nyårslöfte 2015: Jag ska ta hand om mig genom att hålla koll på mina medicinska data!

BeBå Hälsojournalen 1Vi har idag stora möjligheter att vara med och påverka vår behandling vid olika hälsoproblem. Vi är pålästa om våra diagnoser och kan ofta ställa bra frågor till våra läkare och vara delaktiga i beslut om lämplig behandlingsform vid olika sjukdomar.

Men när man drabbas hamnar man lätt i kaos: Hur var det nu? Vilket år opererades jag/hade jag influensa? Hur många fästingvaccinationer har jag fått? Vad hette läkaren jag träffade förra året? – En del journalkopior finns kanske, telefonnumret till husläkaren står i mobilen – men när är telefontiden?

BeBå Hälsojournalen 2Det finns ett antal appar som man kan köpa eller ladda ner för att notera ändringar i hälsotillståndet. Men problemet är var man ska samla papper och allmänna noteringar. Ett alternativ är att börja spara alla sina medicinska uppgifter i Min hälsojournal! I tydliga tabeller för du in uppgifter om vaccinationer, provsvar, läkarbesök m.m. Det finns olika varianter av Min hälsojournal. De flesta köper pärm med utskrift och en CD-skiva med alla filer. Informationskort att ha i plånboken ingår också i paketet. Gunilla Dahlgren, älskad av många av oss för sina böcker om lilla fruntimret, har ritat några tanter, som med sina pratbubblor illustrerar materialet.

Berit Båryd, 75, pensionär och egenföretagare

Berit Båryd, 75, pensionär och egenföretagare

Det är Berit Båryd, fd. arbetsterapeut och afasipedagog, som har utvecklat "Min hälsojournal". Först gjorde hon den för egen del efter att ha blivit sjuk utomlands, men efter ett antal år gjorde hon den allmängiltig. Det var inte bara hennes behov hälsojournalen fyllde, många som hon berättade om hälsojournalen för blev intresserade.

”Min hälsojournal ska inte ersätta de riktiga journalerna i vården”, säger Berit. ”Och doktorn ska inte hjälpa till att fylla i uppgifterna. Det är hur du som patient uppfattat läkarbesöket som ska noteras. Kortfattat anges datum, problem, åtgärd och läkarens namn. I dagens datoriserade värld händer det ibland att vårdens journalsystem inte fungerar och då är det extra värdefullt om du själv känner till tidigare undersökningar och dess resultat.

Och om du får oturen att behöva klaga på vården, är det naturligtvis ovärderligt att ha noteringar till hands. Vilken information och behandling du fick, tidpunkt och vilken effekt den hade eller inte hade kommer man annars inte ihåg. Och för anhöriga känns det bra att kunna få information om tidigare hälsoproblem, om du skulle bli allvarligt sjuk.

Bäst är om du för dina anteckningar på datorn, men du kan också göra det för hand eller anteckna först för hand och senare fylla i på dator”, avslutar Berit.

Intresserad? - Jag ska i alla fall prova

Om du är intresserad finns utförlig information på hemsidan www.halsojournalen.com  finns information vad de olika varianterna innehåller, hur journalen är uppbyggd m.m. Där finns också prisuppgifter och möjlighet att beställa. Med koden MITTNU får du 15 % rabatt.

 BeBå Hälsojournalen 3

 

Text: Ingrid Österberg
Foto och bilder: www.halsojournalen.com

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande