Ljungen är för många vemodets blomma, det är sommarens sista penseldrag över hedar, myrar, klippor. Den växer där det är kargt och fattigt. Ljungen är vacker men det kan vara farligt att plocka med sig ljungkvistar in och sätta i vas. Det kan betyda dödsfall i huset.

Ljung

Inte är ljungen sensuell som rosorna, den är lågmäld och melankolisk. Det finns människor som tycker om ljungen och den stillhet den bjuder in till. Min far var ljungälskare och brukade ta någon veckas semester i slutet av augusti för att njuta av lugnet och ensamheten på landet. De flesta sommargrannarna hade åkt och kvar var han och några av hans goda vänner, de förde djupa och stillsamma samtal.

Vår ljung är litet av kusinen från landet, tänk på azaleor och rhododendron som prålar på våren. Vad vore väl den skotska borgen utan dessa blommor. Den uppskattas av biodlare och många av honungsälskare, ljungen ger en bäska åt honungen. Känsliga magar vänds ut och in av denna honung, det sägs att lagras honungen några månader kan även dessa äta av den.

Ljung som medicin? Fordom gjordes ljungavkok mot urinvägsbesvär, inget en modern läkare skulle rekommendera. Men ljunghonung tycks ha en dödande effekt på vissa bakterier och försök pågår.

Visst är det något särskilt med tidighöstens melankoli. Fjärden ligger tom under hösthimlen. Enstaka höstlöv lyser upp den gröna lövmassan liksom också rönnbären. Fåglarnas sång har tystnat och vi går stilla in i hösten.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande