På nått sätt är det tillåtet att vara lite galen, när man passerat 70-strecket. Jag är nog inte så galen eller excentrisk som det låter, men faktum är, att jag har börjat läsa böckerna om Nalle Puh igen. Det är ju några år sedan sist, ganska många år faktiskt.

Nalle Puh är som bekant huvudfiguren i sagorna om djuren i Sjumilaskogen. Hans kompisar är Nasse, Uggla, I-or, Kanin och Tiger. Sedan finns förstås mamma Kängu och hennes barn, Ru. Författaren, Alan Alexander Milne skrev sagorna med sonens, Christopher Robbins mjukisdjur, som förebild. Han lät även sonen bli en figur i sagorna.

När jag läste böckerna första gången så var de just, sagor. Jag tyckte säkert, att gänget var en kul samling, med alla hyss och missöden. När jag läser böckerna igen, som vuxen, växer helt andra dimensioner fram. De har ett djup och en visdom, som kanske inte barnen uppfattar.

”Jag har fått en bra idé”, sa Puh till slut.
”Men antagligen är det inte så mycket med den”.
”Antagligen inte”, sa I-or.

Citatet visar mycket av Nalle Puhs personlighet. Snäll men ganska ointelligent. Hans stora passion i livet är honung, eller håning, som han kallar det. Hans förmåga att njuta av livet kommer fram när han säger:

”Fastän det är förfärligt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den, som är nästan ännu bättre”.

En visdom, som många av oss behöver ta åt sig. Slut ögonen och njut en stund av ögonblicket, medan det finns där. Lägg av med stressandet och alla måsten, och bara känn hur livet och ögonblicket, omfamnar dig.

Nalle Puh har ett annat stort problem, det där med höger och vänster. Han har uppenbara problem att komma tillrätta med det. Han har visserligen en tanke om hur det ska lösas.

”När du tittar på dina båda tassar, behöver du bara bestämma dig för vilken som är den högra, sedan kan du vara säker på att den andra är den vänstra”.

Problemet för Puh är, att han aldrig kan komma ihåg hur man ska börja. Problemet kommer igen även för oss. Om man inte vet hur man ska börja med en sak, hur ska man då veta hur man ska få den färdig.
Eller som den härliga björnen säger i en insiktsfull replik, som verkar direkt riktad till oss äldre.

”Det bästa är att veta vad man letar efter innan man börjar leta efter det”.

Puh ger oss på köpet en elegant lösning på de flesta problem:

”Om man tänker efter en stund kan det hända att man kommer fram till ett mycket viktigt beslut”.

Om vi inte tänker efter, får vi helt enkelt göra som vår gode vän Nalle Puh, vi får chansa.

Nalle Puh recenserades av Lars Ek

Originaltitel: Pooh’s book
Författare: A.A. Milne
Genre: Barnbok
Ämnesord: natur, djur, misstag, honungsjakt
Utgivningsår: 1933
ISBN: 9789163870422

 

.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande