MAT

ÄT rätt

Maten och måltiden berör oss alla och har en viktig funktion för hälsan och välbefinnandet. Doften av god mat och ett vackert dukat bord ger inte bara matlust utan också en känsla av välbefinnande i största allmänhet.

MittNu har också en receptsamling. den ligger längre ner på sidan. SKROLLA!

ARTIKLAR OM MAT

När far rökte böckling

När far rökte böckling

Jag stod vid fiskdisken igår och funderade på om jag skulle köpa ett par böcklingar till smörgåspålägg. Då kom jag att tänka på Elvy på Värmansö och hennes dikt ”När far rökte böckling”.

läs mer
Nya matvanor

Nya matvanor

Insekter som mat, kan det vara något? Det känns ju inte som någon större aptitretare förstås. Men förr eller senare blir det säkert en nödvändighet att komma bort från vårt ohämmade köttätande.

läs mer

RECEPTSAMLING

Här hittar du MittNu´s receptsamling. Här har vi samlat alla recept som publicerats.  För att ge idéer, när det är dags att laga mat, är recepten sorterade efter

  • Frukost, 
  • Soppa,
  • Fisk och skaldjur, 
  • Fågel, 
  • Nötkött, 
  • Fläskkött, 
  • Lamm, 
  • Vilt, 
  • Vegetariska rätter och 
  • Övriga recept.

De flesta recepten är för 2 personer.

Finns det flera än 4 recept inom varje område, klicka på “Äldre inlägg”. Då kommer resten fram.

 

FRUKOST

Gör din egen mysli!

Gör din egen mysli!

Min favoritmysli gör jag själv, då vet jag vad som ingår – inga E-nummer eller andra tillsatser och inte så mycket kolhydrater. Och god är den! Jag väljer ekologiska råvaror – dyrare men förhoppningsvis nyttigare. Alla ingredienser finns på en normalsorterad mataffär...

läs mer
Frukostomelett

Frukostomelett

Det är alltid viktigt med god och närande mat, men när man blir gammal försvinner ofta glädjen både i att laga och äta den i sin ensamhet. Moster Märta, som brukar äta en omelett till frukost varje dag, tröttnade på sina stora kokkärl och köpte en liten läckert gul...

läs mer

SOPPA

Syrlig morotssoppa med knäcke

Syrlig morotssoppa med knäcke

TIPS OCH PLANERING Frys in/ ta tillvara Denna rätt passar både bra att frysa in eller äta 2-3 dagar efter tillagning om det blir mat över. Förbered Skär morötterna, löken och ingefäran kvällen innan (punkt 1) och förvara övertäckt i kylen. Då går resten av...

läs mer
Fisksoppa med ostgratinerat bröd

Fisksoppa med ostgratinerat bröd

2 personer Tips och planering Frys in/ ta tillvara Soppan går att frysa, men är godast nylagad. Förbered Grönsakerna (förutom löken) kan skäras upp i förväg (punkt 2) och förvaras i kylen. Aioli Om du har ett ägg över hemma, gör en enkel aioli till soppan. Blanda 1...

läs mer
Grönsakssoppa, härligt mustig med tillbehör

Grönsakssoppa, härligt mustig med tillbehör

Mamma (89) lagar inte så mycket mat numera, men i söndags när det var meningen att vi skulle bjuda henne på lunch, bjöd hon istället oss på en härligt mustig grönsakssoppa med tillbehör. Då kändes det varmt i hjärtat. Mamma tycker inte att det är roligt att laga mat...

läs mer

FISK OCH SKALDJUR

Koljaknyten med purjolök & västerbottenost

Koljaknyten med purjolök & västerbottenost

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 35 minuter. Den här rätten passar bäst att ätas inom 2-3 dagar om det blir mat över.  Om det är fint väder passar paketen utmärkt att ta med som picknick-mat. INGREDIENSER: 300 g potatis 1 dl crème...

läs mer
Fräsch pasta med kräftstjärtar & avokadokräm

Fräsch pasta med kräftstjärtar & avokadokräm

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 35 minuter. Den här rätten passar bäst att ätas inom 2-3 dagar om det blir mat över.  Om det är fint väder passar pastan utmärkt att ta med som picknick-mat. INGREDIENSER: 150 g champinjoner 1½ msk...

läs mer
Rödspätta med äpple- & fänkålssallad

Rödspätta med äpple- & fänkålssallad

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 30 minuter. Den här rätten passar bäst att äta inom 2-3 dagar efter tillagning om det skulle bli mat över. INGREDIENSER: 300 g potatis 150 g morötter, 2-3 st 2 tsk + 1 mskolivolja ½ tråg babyspenat, 35 g...

läs mer
Kolja med gräslökskräm

Kolja med gräslökskräm

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 35 minuter. Den här rätten passar bäst att äta inom 2-3 dagar efter tillagning om det skulle bli mat över. INGREDIENSER: 2 bakpotatisar ca 200 g majrovor 100 g morötter, 1-2 st 1½ msk olivolja 1 citron 1...

läs mer

FÅGEL

Rostad blomkålssallad & kycklingfilé med pumpafröströssel

Rostad blomkålssallad & kycklingfilé med pumpafröströssel

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 45 minuter. Den här rätten passar bäst att äta inom 2-3 dagar efter tillagning om det skulle bli mat över. Kycklingfiléerna går bra att lägga på grillen. INGREDIENSER: ca 800 g blomkål 2½ msk olivolja 1...

läs mer
Matig sallad med kyckling och Brieost

Matig sallad med kyckling och Brieost

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 35 minuter. Om det blir sallad över passar den bäst att ätas inom 2-3 dagar efter tillagning. Salladen går utmärkt att ätas som picknickmat. Kycklingen passar utmärkt att grilla om vädret tillåter....

läs mer
Marockansk kyckling med mynta och citrus

Marockansk kyckling med mynta och citrus

Tips och planering Frys in/ ta tillvara Denna rätt passar bäst att äta 2-3 dagar efter tillagning och passar även bra att äta kall. Förbered Gör marinaden och marinera kycklingen kvällen innan (punkt 3). Plocka fram och mät upp alla torra ingredienser. Bjudrätt Ska du...

läs mer
Kyckling med kronärtskockskräm

Kyckling med kronärtskockskräm

Tips och planering Frys in/ ta tillvara Denna rätt passar bäst att äta 2-3 dagar efter tillagning om det skulle bli mat över. Förbered Förbered kycklingen (punkt 3-4) men vänta med ugnsstekningen tills det är dags för tillagning. Förvara kycklingen i kylen....

läs mer

NÖTKÖTT

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

FLÄSKKÖTT

Tomat- & salviabräserade fläskkotletter

Tomat- & salviabräserade fläskkotletter

TIPS OCH PLANERING Frys in/ ta tillvara Den här rätten går att frysa in om det blir mat över. Bräsering Först steks kotletterna för att få fin yta och för att behålla saftigheten, sen bräseras dem genom att de får puttra i en liten mängd vätska. I det här fallet är...

läs mer
Kryddiga järpar med rödbetscoleslaw

Kryddiga järpar med rödbetscoleslaw

2 personer Tips och planering Frys in/ ta tillvara Järparna går utmärkt att frysa in, antingen råa eller stekta. Annars bör de ätas upp 2-3 dagar efter tillagning. Coleslawn håller ca 1 vecka i kylen, likaså yoghurtsåsen. Förbered Coleslaw och yoghurtsås kan...

läs mer
Kotletter i sås med glaserade rotfrukter

Kotletter i sås med glaserade rotfrukter

2 personer Tips och planering Frys in/ ta tillvara Om du vill laga kotletterna senare i veckan än vad vi har föreslagit, frys in grädden. Den kan kokas även när den varit fryst. Min erfarenhet är dock att vispgrädde håller minst 6 dagar efter "bäst före" om den är...

läs mer

LAMM

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

VILT

Renskavsyakiniku med gurksallad

Renskavsyakiniku med gurksallad

TIPS OCH PLANERING Frys in/ ta tillvara Den här rätten kan frysas in (ej salladen) om det blir mat över. Sallad utan dressing håller i några dagar i kylen. Förbered Marinera gärna renskaven i förväg (punkt 1). Frukt i mat Vår erfarenhet är att även folk som tror att...

läs mer
Tomatcouscous med viltbiffar

Tomatcouscous med viltbiffar

TIPS OCH PLANERING Frys in/ ta tillvara De tillagade biffarna passar utmärkt att frysa in. Rätten som helhet funkar också utmärkt som matlåda inom 2-3 dagar efter tillagning. Förbered Ställ fram alla torra ingredienser samt vitlök kvällen före. Zucchini och paprika...

läs mer
Ruccolapestopasta med viltkorv

Ruccolapestopasta med viltkorv

2 personer Tips och planering Frys in/ ta tillvara Rätten går att frysa om det blir mat över. Annars bör maten förvaras i kylen och ätas upp inom 2-3 dagar efter tillagning. Förbered Skär champinjoner i förväg (punkt 3). Förvara i en täckt bunke i kylen över natten....

läs mer
Viltfärsbiffar med mascarpone

Viltfärsbiffar med mascarpone

2 personer Frys in/ ta tillvara Viltfärsbiffarna går utmärkt att frysa in. Blir det sallad över, förvara i kylen och ta fram som ett extra tillbehör till laxen (recept 2). Förbered Biffarna kan förberedas kvällen innan (punkt 3), men vänta med att steka dem tills det...

läs mer

VEGETARISKA RÄTTER

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

ÖVRIGA RECEPT

Nyttigt i skolträdgården

Nyttigt i skolträdgården

Till vår skola – som alltså inte längre är en skola utan ett sommarhus – hör en trädgård. Själva huset byggdes en gång där berg går i dagen och kala klippor försvårar odlande på den ena sidan om huset. Jordlagret är tunt utom i några klyftor där det gått att fylla på...

läs mer
Marmelad på egenodlade tomater

Marmelad på egenodlade tomater

Tänk att en ynka tomatskiva direkt på jorden kan resultera i en välsmakande marmelad. Jag odlar det mesta här hemma och oftast med gott resultat. Jag har gjort vin från egen stock, paj på sensommarens rabarber och vinbärsgelé till söndgassteken. Men denna morgon var...

läs mer
Drottningkaka

Drottningkaka

Vid en middag nyligen serverades denna kaka som dessert. Den uppskattades av alla och receptet avkrävdes av värdinnan. Här är det: Drottningkaka 8 portioner 2 stora ägg 1 ¾ dl strösocker 2 dl mjölk 1 tsk bakpulver 200 g mandelmassa, riven 250 g hallon och blåbär 100 g...

läs mer
Rabarbersoppa

Rabarbersoppa

Här kommer receptet på min barndoms sommarfavorit: rabarbersoppa. 4 portioner 500 g rabarber 1 l vatten 2 dl strösocker 1 kanelstång 1 dl russin 1 msk potatismjöl Skölj och skiva rabarber. Koka upp vatten, socker och kanel, låt koka i 5 minuter. Lägg i rabarber och...

läs mer

BOTANISERA I VÅR SKATTKISTA!

 

SÖK per månad

 

SÖK per ämnesområde

 

SÖK skribent

BRA LÄNKAR

Middagsfrid bild

Middagsfrid har rabatterbjudande till Mitt Nu´s läsare

ARTIKELARKIV

SÖK ÄMNESOMRÅDE

SÖK SKRIBENT

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Anmäl dig här!

BRA LÄNKAR

Podcast för 60-plussare

Studio 64


° ° ° ° °

Nättidning för 60+

Nyfiken Grå


° ° ° ° °

BeBå Hälsojournalen 4


° ° ° ° °

Släktforskning för noviser

Nyfiken Grå


° ° ° ° °

Sök- och informationstjänst kring boende, service och omsorg för seniorer





° ° ° ° °

Podcasten med de äldres berättelser om sig själva

Punschverandan


° ° ° ° °

Share This