I mitt släktalbum, både det digitala och det i pappersformat, finns många bilder av min släkt i flera led. En del av bilderna är ateljéfoton från 1910- och 1920-talen, skickligt tagna av min mammas faster, som var fotograf i Lund.

Familjen Lotten och Nils Petter Trybom 1897

Familjen Lotten och Nils Petter Trybom 1897

Min favoritbild framför andra föreställer min mormors föräldrar, med sin stora barnaskara.  På bilden, som är tagen sommaren 1897, ser vi nio av de tio barn som överlevt de första småbarnsåren. Längst bak står min mormor i sin svarta konfirmationsklänning. Hon var då 14 år.

Ytterligare tre barn skulle födas i äktenskapet, inget av dem skulle leva längre än någon dag. Av familjens femton barn, bland dem sex tvillingpar, uppnådde tio vuxen ålder.

Min mormor Linnéa var äldst i den stora barnaskaran. Hennes föräldrar träffades när båda arbetade, som piga och dräng, på gården Segersgärde utanför Västervik. De gifte sig några veckor innan mormor föddes och dessförinnan hade Nils Petter och hans bror skaffat en tomt och börjat bygga ett hus där de båda skulle bo med sina familjer.

Innan huset blev klart fanns inget hem till den lilla familjen. I pigkammaren kunde inte ett litet barn bo och vem skulle se efter henne medan mamma Lotten arbetade? Så Linnéa placerades i en barnlös familj i Lofta. Där hade hon det bra. När hon var fyra år hade hon redan fyra småsyskon och fick flytta hem för att hjälpa till med dem. Så präglades hennes barndom och uppväxt av hushållsarbetet hemma och med småsyskonen. Hon kunde inte undvaras ens för skolgång utan fick nöja sig med fyra år i skolan – något hon hela livet beklagade.

Om sin uppväxt berättade min mormor om många blöjbarn att sköta samtidigt, om bärplockning i skogen och odlingar i trädgården. Hon berättade om hur två barn i sänder fick ansvar för den dagliga mjölkhämtningen men inte fick slösa bort tiden på ditvägen utan stickade strumpor och vantar gåendes, om hur barnen fick turas om att följa med föräldrarna på kalas – att hela barnaskaran skulle gå var uteslutet. Hon berättade också om ordning och reda i hemmet – säkert en nödvändighet för att klara tillvaron.

Lotten och Nils Petter Trybom i Lund 1922

Lotten och Nils Petter Trybom i Lund 1922

Nils Petter fick anställning i ett skogsbolag med att stämpla skog för avverkning. För arbetsgivarens räkning flyttade familjen till Kisa och därifrån till Norrköping – skog i Kolmården skulle avverkas. Inför flytten till Norrköping gick Nils Petter runt till fastighetsägare för att hyra bostad till familjen. Han möttes av frågan ”har ni barn”. ”Ja,” svarade då Nils Petter,” jag har tio barn och de är min stolthet och det käraste jag har.” Så han fick aldrig hyra någon bostad utan lyckades köpa ett litet hus där familjen bosatte sig.

Nils Petter och Lotten fick många år tillsammans. Nils Petter dog 1933 och var då 79 år. Lotten levde ytterligare tre år och dog vid 77 års ålder.

 

Lotten med sina barn i samband med Nils Petters begravning i Norrköping 1933

Lotten med sina barn i samband med Nils Petters begravning i Norrköping 1933

I Nils Petters begravning deltog alla hans och Lottens barn – nu åtta medelålders personer varmt fästade vid sina föräldrar. Som seden var i familjen samlades man för fotografering och det blev ytterligare en bild som jag tycker mycket om.

 

 

 

 

Text: Inger Göransson, dec 2014
Foton från det privata fotoalbumet

 

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande