Livet har återvänt

 

Nu har jag snart kämpat mig genom årets första, och förhoppningsvis enda, förkylning.

Återstår gör den sega långdragna perioden, när man varken är sjuk eller frisk. Envis hosta och rinnande näsa stökar till vardagen. Säga vad man vill om män och deras förkylningar, men den här gången var det tufft. Kanske blir det värre med stigande ålder.

Man är ju inte särskilt matglad under en förkylning, så jag hade nog hoppats att sjukdomen skulle bättra på mitt midjemått och ge mig en slankare silhuett, men icke. Jag är lika rund och go som vanligt.

 

På tal om mat och aptit. Det verkar vara en naturlag att kylskåpet alltid är tomt, när sjukdomen slår till. Lite fil och några tomater är inte mycket att komma med.

Räddningen blev falukorv. Jag har alltid portionsbitar av falukorv i frysen. Denna alldagliga, men ack så goda korv, kan som bekant ätas på många olika sätt. Jag orkade inte göra någon större insats vid spiseln, så jag åt den rå på knäckebröd. Det räckte för att hålla mig vid liv.

 

Falukorven sägs ha uppkommit redan på 1600-talet vid Falu koppargruva. Gruvdriften krävde mängder av rep som tillverkades av oxhud. Det var tyska gästarbetare som kom på idén att göra rökt korv av oxköttet.

I dag är grundreceptet på falukorv EU-skyddat. Kött från gris, nöt eller häst, blandat med potatismjöl, salt och kryddor. Den enda variationen som tillåts, inom givna ramar, är fett- och vatteninnehåll samt kryddorna. All falukorv måste vara rökt. Vissa fabrikat röks traditionellt med spån, andra med hjälp av upphettad rökarom. Det är som med allt annat, man får vad man betalar för.

 

Falukorv kanske inte direkt är ungkarlens bästa vän, men det förenklar sannerligen vardagen.

 

 

.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande