Många är minnena från vår skotska resa i tidig höst. Vi reste i grupp tillsammans med andra seniorer, fördes genom landet i en bekväm buss och leddes av en professionell skotte, som talade perfekt svenska. Kärleken hade för länge sedan fört honom till Sverige. När kärleken till flickan tog slut fanns starka känslor för landet och språket kvar. Nu lever han på att visa sitt land och berätta dess historia för tacksamma svenskar.

Under vår resa fick de skotska husen en särskild plats i mitt hjärta. Eftersom de alla är byggda av sten står de där genom århundradena, tidlösa och med underhållsfria fasader.

Callender

Hus i CallenderRedan vid vår resas allra första uppehåll, i staden Callender, blev den skotska byggnadsstilen tydlig. Här bjöds vi på lunch och efter maten blev det tid att ströva i den lilla staden. Alla butiker längs huvudgatan stod säkert förankrade på jorden genom sina fasader av grovhuggen sten.

 

Kyrkan i CallenderI Skottland finns många kyrkor – uppenbarligen fler än vad som behövs för gudstjänster. Många används därför numera för mer världsliga ändamål. I Callender såg vi en vacker kyrka, som med färglada banderoller lockade oss att stiga in. Här finns nu fritidslokaler både för vuxna och för ungdomar, ett konstgalleri och en butik där lokalt hantverk såldes. Av själva kyrkorummet syntes inte ett spår.

Crieff

Hotellet i CrieffNästa anhalt var Criff. Hotellet (bilden till höger) där vi bodde under vistelsen, byggdes på 1860-talet. Det var redan då stort och imponerande. Därefter har huset byggts till vid skilda tillfällen och står där nu i tre helt olika stilar med lusthus på gården.

I anslutning till hotellet fanns en stor viktoriansk park.

Glamis Castle

Glamis CastleDet sägs att det finns tusen slott i Skottland. Säkert är det så. Enbart under våra fyra dagars bussfärd genom landet såg vi på avstånd åtskilliga av dem – i bättre eller sämre skick. Ett enda slott besökte vi, Glamis Castle.

Glamis Castle ser ut som ett sagoslott med sina tinnar och torn men är också Skottlands mesta spökslott. Glamis Castle är också det slott där kungen mördas i Shakespeares drama MacBeth och dessutom slottet där drottningmodern tillbringade sin barndom.

Slottet byggdes på 1600-talet men dess ägor och ett tidigare slott har funnits i samma familj sedan 1300-talet – en gåva från den dåtida kungen. Samma familj bor fortfarande här och för att klara underhållet av den stora anläggningen visas alltså numera delar av deras privata bostad för besökande. En restaurang finns inrymd i det tidigare slottsköket.

Edinburgh Castle 

Edinburgh CastleUnder vår dag i huvudstaden Edinburgh besökte vi, förstås, Edinburgh Castle – sedan 1100-talet residens för Skottlands kungar och drottningar.

Den väldiga anläggningen står på en klippa högt över själva staden och med en fantastisk utsikt över byggnaderna nedanför. Här har Skottlands kungar byggt och byggt till, resultatet är inte så lätt överblickbart men historiens vingslag hörs susa.

Vy över Edinburgh

Holyrood Palace

ParlamentetUnder vistelsen i Edinburgh, som enligt vår guide är en av Europas vackraste huvudstäder, tog bussen oss också till Holyrood Palace, drottningens residens i Skottland, och till de medeltida husen i Old Town.

Som kontrast fick vi därefter beundra det nya parlamentshuset, ritat av en spansk arkitekt och byggt med kostnader som vida översteg varje planering. ”Det gör inget, England betalar” sade vår lokalpatriotiske guide.

Pitlochry

Ljungdam i PitlochryYtterligare en liten pittoresk stad hann vi besöka under vår resa: Pitlochry i de skotska högländerna. Här åt vi vår lunch i ett slottsliknande hotell, beläget högt över staden med en hisnande utsikt. Huset var byggt som just ett hotell någon gång på 1800-talet. De väldigt stora salongerna med sina bekväma soffor fanns kvar och var härliga att sjunka ner i. Utsikten över staden var magnifik.

Efter en väl genomäten lunch och kaffe i de bekväma sofforna blev det tid att ströva i själva staden. Här tillverkar man något så originellt som smycken av ljungrötter och manifesterade det med en ”staty” gjord av just ljungrötter. Här hittade vi också fler hus att beundra, särskilt villorna prydda med blomsterlådor.

 

Fallna i krigetÖverallt dit vi kom gjorde Storbritanniens deltagande i andra världskriget sig påmint. I varje stad och i varje by såg vi en minnessten med namnen inristade på dem som just därifrån fallit i kriget. Och vid varje minnesstens fot fanns alltid en krans och gärna några friska blommor.

 

 

 

En resa i Skottland rekommenderas för varje byggnadsintresserad person.

Text och foto: Inger Göransson

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande