2 personer
Tips och planering
Frys in/ ta tillvara
Laxen kan ätas som matlåda och håller i ca 2-3 dagar efter tillagning. Rå fisk går bra att frysa in.
Förbered
Ansa och skär fånkålen och strimla purjolöken i förväg (punkt 3). Förvara dem i en plastpåse i kylen.
Fänkål
När du ansar en fänkål, halvera den först på längden och skär sedan bort rotstocken och de yttersta millimetrarna på stängerna. Resten av fänkålen kan användas.
Ingredienser:
500 g potatis
½ purjolök
1 fänkål
2 msk + 1 tsk smör
½ msk buljongpulver (alt. ½ tärning)
ca 300 g laxfilé
½ tråg sockerärtor, 75 g
1 dl crème fraiche
½-1 krm cayennepeppar
Köksredskap:
Kniv, skärbräda, måttsats, stekpanna, 3 kastruller, ugnsform, stavmixer
Så gör du:
1. Sätt ugnen på 200°. Koka 500 g potatis.
2. Sås: Skölj och strimla ½ purjolök. Ansa och skär 1 fänkål i 3 cm breda tärningar. Smält 1 msk smör i en kastrull och fräs purjolöken på medelhög värme i 2 min. Tillsätt fänkålen och fräs ytterligare 4 min. Tillsätt 3 dl vatten och ½ msk buljongpulver (alt. ½ tärning) och låt koka på medelvärme tills fänkålen är mjuk, ca 15 min.
3. Smörj en ugnsform (15×20 cm) med 1 tsk smör och lägg i ca 300 g laxfilé med skinnsidan nedåt. Krydda laxen med 1 krm salt och ½ krm svartpeppar. Stek mitt i ugnen i 17-20 min.
4. Smält 1 msk smör i en stekpanna och fräs ½ tråg sockerärtor (75 g), 1 krm salt och 1 krm svartpeppar på medelvärme i 4 min.
5. Mixa såsen grovt med en stavmixer direkt i kastrullen. Tillsätt 1 dl crème fraiche, 1 krm salt, 1 krm svartpeppar och ½-1 krm cayennepeppar. Värm såsen, ca 2 min.
6. Servera laxen med potatisen, fänkålssåsen och de frästa sockerärtorna.