Den härliga komikern Groucho Marx hade många bra uttryck och roliga kommentarer. Ett av hans citat lyder: ”Att bli äldre är inget problem. Det är bara att leva länge nog.”

Det låter ju enkelt och okomplicerat. Men hur ger vi oss själva de rätta förutsättningarna för ett längre och friskare liv? En bra och balanserad kost i all ära, men ärligt talat, hur många äldre äter skräpmat och dricker litervis med läsk? Den vanliga husmanskosten, som många av oss njuter av, ger en bra grund att stå på. Men, vill man få ut det mesta och det bästa av livet, måste man våga smaka på det förhatliga ordet ”motion”. En sak är säker, det är aldrig för sent att börja.

Gubbgolfen i Loftahammar

Gubbgolfen i Loftahammar

Efter min pensionering märkte jag ganska snart, hur lätt det är att bli sittandes i soffan. Jag började känna mig trött och slö. Eftersom jag har kamrater som spelar golf, så ville jag också prova på. Vid mitt första besök på golfbanan kom jag att tänka på orden Mark Twain sa en gång. ”Golf är att förstöra en trevlig promenad”. Det såg i alla fall ut som om alla hade roligt.

Golf kan förlänga livet visar vetenskapliga undersökningar. Golf påverkar hälsan på ett positivt sätt och den motion en rond ger, leder till en rad hälsobefrämjande effekter. Konditionen blir bättre, du får lägre kolesterolhalt, blodtrycket sjunker och vikten reduceras. Det är en del av de positiva effekter regelbunden motion ger.

Golf är en så kallad lågintensiv motionsform och skador är sällsynta, vilket innebär att livskvalitén ökar markant. Genom att vistas utomhus under de 4-5 timmar som en golfrond tar, får man mycket frisk luft och en rejäl dos D-vitamin från solen.

På min klubb har vi många pigga herrar och damer som med råge passerat de åttio. De fortsätter spela för motionens och det goda kamratskapets skull.

Så har vi då den seglivade myten att golf är en dyr och exklusiv sysselsättning. Sanningen är, att de flesta som spelar golf nuförtiden, är helt vanliga människor som du och jag. En relativt färsk undersökning visar, att golf kostar i genomsnitt 3.500 kr/år för utövaren. Det gäller förstås att låta bli att köpa de lockande, men onödiga prylar, som finns i shopen.

Oavsett om ni börjar med golf eller inte, så är långa regelbundna promenader rena hälsokuren. Det får igång kroppens egna system och leder alltid till ökat välbefinnande.

Henry Ford, biltillverkaren ni vet, hade inte mycket övers för motion. Det var väl troligen inte någon bra reklam om han var ute och promenerade. Vid ett tillfälle sa han så här: ”Motion är bara strunt. Är du frisk så behöver du den inte och är du sjuk så bör du undvika den”. Henry blev, utan motion, 84 år. Han hade däremot ett brinnande intresse för sitt arbete och satt nog inte i soffan särskilt ofta.

Att börja med golf är ett beslut jag aldrig ångrat!

 

Text: Lars Ek
Foto: Ingrid Österberg

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande