Konsumera mera KULTUR!

Vår lust till upplevelser, konst och bildning minskar inte för att vi blir äldre. Kanske är det tvärtom. Konst och kultur bidrar till att bryta isolering och öka känslan av delaktighet. Aktuell hjärnforskning visar att kulturaktiviteter ger positiva hälsoeffekter.

Kultur i alla de former kan man öka konsumtionen av i Tredje åldern. Nu finns tiden och aptiten ökar med intaget.

Visste ni att i Svenska akademiens ordlista får några nya ord varje år. Ett av årets nya ord är ”kulturtant” och med det menas ”kvinna som konsumerar eller ägnar sig åt kultur”. När kommer “kulturgubbe” med?

Boken – ett pålitligt sällskap

Vilken bra rubrik tänkte jag när jag bläddrade igenom  tematidningen varanyapensionarer.se från Mediaplanet. Den kan användas för presentationen av olika böcker som MittNu´s läsare läst tänkte jag …

Alla gillar inte att läsa, men för de som gör det finns en uppsjö av möjligheter. I den vanliga bokhandeln och i många andra affärer kan du fortfarande köpa en bok, inbunden, pocket eller kanske inspelad. Numera finns e-bokhandlarna där du också kan välja mellan den tryckta boken eller den inspelade boken, men där kan du också köpa den nedladdade boken. På biblioteken kan du låna motsvarande.

Finns det flera än 4 inlägg inom varje område, klicka på ”Äldre inlägg”. Då kommer 4 till inlägg fram.

KULTURTORGET

Vem ska trösta Knyttet?

Vem ska trösta Knyttet?

Tove Jansson, heter hon som har skapat en underfundig trollvärld, Mumindalen. Vi känner henne nog till namnet, denna finska författarinna, men glömmer kanske titlar ur hennes rika produktion, som vänder sig till den vuxna läsaren.

läs mer

BOKRECENSIONER

Fantastiska kvinnor!

Fantastiska kvinnor!

När jag skriver detta är det den 8 mars och vi firar den internationella kvinnodagen.

I en tidning har jag just sett en samling bilder av kvinnor vi minns genom tiderna. Här finns Florence Nightingale, Selma Lagerlöf, den unga Malala Yousafzai och många andra. Men jag saknar minst två i samlingen: Kata Dalström och Ester Blenda Nordström.

läs mer
Med andan i halsen

Med andan i halsen

Med andan i halsen Jag har läst en bok!! Inte riktigt sant, jag har läst två, mera om det senare. “Med andan i halsen” är Michael Levys första bok. Utgiven på eget förlag, Books on demand. Den är köpbar via Adlibris och Bokus bl a. Anledningen till att jag...

läs mer
Min bokhylla överraskar

Min bokhylla överraskar

I vår bokhylla finns svenska och utländska författares böcker. Många av dem är bra och intressanta. För att hitta bland dem står de i bokstavsordning efter författarens efternamn.

läs mer
Prylbanta och döstäda

Prylbanta och döstäda

Orden prylbanta och döstäda associerar båda till människans mani på att samla på sig onödiga saker. De nya orden är synnerligen aktuella när man som jag just flyttat med alla sina pinaler från en bostad till en annan.

läs mer

POESI

Varthän!

Varthän!

November, december och januari är inte mina månader.
Jag saknar ljuset. Kommer snön blir det bättre men som inflyttad närking ser jag bara slask och halka.

läs mer

HANTVERK

Dalahästar

Dalahästar

Nyligen gjorde min hustru och jag en tur till Dalarna. Ett besök i Nusnäs är lika viktigt för oss som hos Carl Larssons Sundborn för den rätta dalakänslan.

läs mer

NOVELLER

Egon

Egon

Mitt namn är Svensson, Egon Svensson. Ja, jag vet, inte så vidare heroiskt namn kan man tycka. Tyvärr var Egon det enda namn min författare kunde komma på …

läs mer
LA DOLCE VITA  –  en annorlunda reseskildring

LA DOLCE VITA – en annorlunda reseskildring

”Idag, mina vänner, har ni landat på denna vackra ö för första gången. I morgon börjar allvaret, men ikväll ska vi ha fest. Ikväll ska vi fira ankomsten, ”göra Capri by night” och pröva ”La dolce vita”, det ljuva livet”

läs mer

BOTANISERA I VÅR SKATTKISTA!

 

SÖK per månad

 

SÖK per ämnesområde

 

SÖK skribent

ARTIKELARKIV

SÖK ÄMNESOMRÅDE

SÖK SKRIBENT

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Anmäl dig här!

BRA LÄNKAR

Podcast för 60-plussare

Studio 64


° ° ° ° °

Nättidning för 60+

Nyfiken Grå


° ° ° ° °

BeBå Hälsojournalen 4


° ° ° ° °

Släktforskning för noviser

Nyfiken Grå


° ° ° ° °

Sök- och informationstjänst kring boende, service och omsorg för seniorer

° ° ° ° °

Podcasten med de äldres berättelser om sig själva

Punschverandan


° ° ° ° °

Share This