BB SurtseyEfter några resor till Island fick Birgit Bergkvist 1983 möjlighet att spela in en radioserie därifrån. Och efter förrådsgenomgång 2015 hittade hon bandinspelningar av fyra avsnitt. Dessa är nu digitaliserade och presenteras här.

Programmet “De var aldrig fattiga på ord” handlar om det isländska språket. Här möter Birgit Bergkvist bl.a. landets president Vigdis Finnbogadottir, LÄNK till programmet.

Från Hekla till Fagraskog” är ett reportage om hur det är att uppleva ett vulkanutbrott på nära håll och om att storjordbruk kan finnas i de kargaste trakter. LÄNK till programmet.

Om det legendariska Myvatnet med unik geologi, vulkan och svavelhål med aggressivt puttrande svavelosande gegga handlar “Bara optimister kan leva här“. LÄNK till programmet.

Alla minns vi nog Surtsey, ön som föddes vid ett vulkanutbrott i havet. Men Island har en hel skärgård och den möter vi i “Öar kring Island“. LÄNK till programmet.

Trevlig lyssning!

 

Birgit har skrivit om Island tidigare på MittNu , “Äntligen Island” (LÄNK) 2012 och “En äventyrlig radioresa” (LÄNK) 2013.

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande