Detta är den första  stupan i Sverige och finns på Solbo buddhistiska kurs- och retreatgård norr om Fellingsbro.

Stupans officiella namn är Du Khor Djangchub Chöten Töndröl Chenmo – ”Kalachakras och Upplysningens Stupa vilkens åsyn befriar”. Stupans funktion är bl.a. att vara inpirationskälla och mötesplats för människor från alla kulturer därför kallas den också Fredsmonument. Den är 11 meter hög och invigdes år 1988 av Dalai Lama.

I kursgårdens huvudbyggnad finns ett större tempelrum. Det finns även ett altartempel för den buddhistiska mästaren Padmasambhava (Guru Rinpoche) på området.
Café Solbo erbjuder informationsmaterial och förfriskningar till alla besökare

Stupan är byggd i traditionell tibetansk stil. Stuporna är ett vanligt inslag i den buddhistiska kulturen och har en konstnärligt fulländad form som symboliserar Buddhas rena sinne, som är föreningen av allomfattande kärlek och visdom. Den påminner oss om att vi människor kan förena ett gott hjärta med intelligensen inom oss själva.

Enligt Mahaparinirvana-sutran sade Buddha att en stupa gör att:

‘Många människors hjärtan blir lugna och glada’

Varje del av byggnaden har sin egen symboliska betydelse. Inne i stupan finns ett bönehjul som ständigt snurrar. I hjulet finns över 350 miljoner mantran (böneramsor) som med varje varv ska sprida frid och lycka över världen.

Stupan byggdes på initiativ av Lama Ngawang. Den invigdes av fredspristagaren Dalai Lama vid en interreligiös ceremoni 1988.

Ger ro och lockar till inspiration.

Maken och jag var häromdagen på besök vid denna stupa som bara ligger några mil från Örebro, en intressant utflykt i det fina vädret.
Trots att stupan funnits i Örebro län sedan den byggdes 1988 har vi inte kommit oss för med att besöka den, men nu blev det av, och var en upplevelse att se där den var belägen långt in i skogen invid en större glänta.
Inne i stupan var det lugnt och rofyllt med tända ljus och rökelser samt förståss en buddastaty och ett fota av Dali Lama.

Har ni vägarna förbi eller vill göra en annorlunda upptäckt så kan jag rekommendera er ett besök vid stupan.
Fotot ni ser har jag tagit själv ( så klart), och ger en liten glimt av den rofyllda platsen.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande