I stället för bröd

Runt julbordet på julafton samlades nära och kära. Många av oss håller oss till relativt kolhydratfattig kost och äter inte bröd. Inger hade bakat fröknäcke åt oss. Så gott, kunde lätt ersätta både kavring och vört. Eller en annan dag kanske ersätta flingorna till filen. Så prova! Lättlagat, glutenfritt, nyttigt och gott.

Receptet hade hon hämtat från hemsidan leila.se

Fröknäcke

  • 200 g solrosfrön
  • 
1 dl hela linfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 
2 dl pumpakärnor
  • 
2 msk fiberhusk
  • 
2 msk mandelmjöl
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl vallmofrön
  • 
Flingsalt
  1. Sätt ugnen på 160 varmluft.
  2. Blanda allt utom vallmofrön i en bunke.
  3. Bred ut smeten tunt på 2 plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt vila i 5-10 minuter.
  4. Strö över vallmofrön och lite flingsalt.
  5. Grädda knäckebröden i cirka 70 minuter.
  6. Låt dem svalna och lossa försiktigt bakplåtspappret från bröden. Förvaras torrt.

“Det är Linfrön och fiberhusk som hjälper brödet att hålla ihop. Om du inte tål eller tycker om några av fröna kan de bara bytas ut mot några som du föredrar. Brödet är också helt glutenfritt så här har ni en höjdare att bjuda på!”, skriver Leila.

 

Lycka till med baket!

Ingrid

 

 

IÖ bildSKRIBENT: Ingrid Österberg
FOTO: leila.se

Om du vill läsa mera om eller av Ingrid, gå till hennes blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande