Mitt restaureringsprojekt för kroppen avslutades häromdagen. Jag sprang Vårruset!!

I mitten av september förra året påbörjades projektet. Läs gärna mina projektrapporter, Jag kan inte simma längre,  Jag ska kunna simma! och Jag simmar ! Då förstår du, att Vårrusets 5 kilometer var en verklig insats av mig.

IÖ VårrusetEfter tålmodigt gnetande vecka efter vecka är jag i ganska god form, för min ålder. Rundan tog 38 minuter, 3 minuter längre än när jag sprang den senast, för 15 år sedan. Det var inte lika roligt som tidigare, för då var vi flera som sprang tillsammans. Även om det fanns andra seniorer var dom inte många.

Förutom min ständiga följeslagare, stegräknaren, och min träningsdagbok Funbeat hade jag aldrig klarat det. Inte ens ont i knäna dagen efter!!

 

Handstyrka
Jag har gjort ett annat hälsotest också, jag har mätt min handstyrka. Birgit och jagIÖ handstyrka besökte Seniordagen i Kungsträdgården i veckan och där erbjöds vi testa innegrejen Handstyrka.

Att mäta handstyrka är en enkel utvärderingsmetod och ger en god uppfattning av den funktionella prestationsförmågan, inte bara i händerna. Det finns ett direkt samband mellan handgreppets styrka och risken att drabbas av t.ex hjärtkärlsjukdomar. Faktum är att handgreppet säger mer om hur vi mår än blodtrycket. Det visar forskning en studie av 140 000 vuxna i 17 olika länder där deltagarnas handgrepp uppskattades med hjälp av en handgreppsdynamometer. Handstyrkan har visat sig också kunna användas som ett mått på din ADL-förmåga (activities of daily living) och generell styrka i övre extremiteten (t ex axlarna).

Det är väldigt vanligt med artros i händerna – runt hälften av alla över 70 år har artros i någon led. Kvinnor drabbas oftare än män eftersom brosket fungerar sämre efter klimakteriet. Artrosen gör att handstyrkan försämras alltmer. Men få söker hjälp för sina besvär, trots att det finns lindring. Besök Reumatikerförbundets hemsida där finns information, bl a kan du beställa en liten broschyr som heter “Aktiv med handartros”. Läs på, och gå sedan till husläkaren om du tror att du lider av handartros!

Mätningen av Birgits och min handstyrka visade förvånande goda resultat. Birgit, 93, hade värden som 65+, och jag ännu lägre. Förklaringen för Birgits del kan vara hennes dagliga rollatorpromenader, och för min del F&S-jympans axelmoment.

Om du nu inte vill gå med rollator eller på Friskis & Svettis, finns andra alternativ.

Huvudsaken är att du tränar!

Vad mitt nya träningsmål ska bli, vet jag inte ännu. Just nu är jag bara nöjd med mig själv. För min del fordras det mål, mätning och kontroll för att nå resultat.

.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande