Jag trodde att jag efter pensionering skulle bli mer eller mindre sysslolös och inte veta vad jag skulle göra under dagarna. Så blev det inte alls för mig!

Bergsklattring  Renate

 

 

 

 

 

Detta är exempel på vad jag inte vill ägna mig åt! Bilden på mig som 72-årig bergsklättrande tant är exempel på hur man kan fixa om bilder i Photoshop, i verkligheten ” bergsklättrar” jag på en österrikisk lekplats!

Jag tror att män i allmänhet har mer problem än kvinnor att ta tillvara den lediga tid som pensionering erbjuder! Se bara på alla kurser, kulturutbud i form av teatrar, resor m.m. Vem deltar, jo den svenska tanten! Hon är i störst antal på nästan allt jag deltagit i. Min man, och några få andra medföljande män, kan man ibland träffa på. Men det är ganska sällan man ser eller hör talas om några män som själva deltar på eget bevåg.

Nu för tiden vaknar jag mycket tidigt. Unnar mig frukost på sängen, läser tidning och löser korsord. Ofta vaknar jag också mitt i natten och kommer på en massa saker jag vill göra, som idéer för nya blogginlägg, vad jag inte får glömma att göra nästa dag etc. För att inte ligga halva natten och koncentrera mig på att det här får jag inte glömma, antecknar jag uppslaget på ett block jag har i min sängficka och försöker somna om. På morgonen kollar igenom mina natt-anteckningar och går igenom om det var något vettigt eller inte av det jag skrivit.

Tidigare i mitt liv, när våra barn var små, åt vi förstås frukost tillsammans. Men inte nu. Min ordentlige man vill äta frukost sittande vid ett bord och han har dessutom mycket senare vanor än jag. I stället fikar vi tillsammans lite senare.

Gympar c:a 10 minuter gör jag varje dag.

Nästan varje dag ”jobbar” jag med inlägg till mina bloggar. Till textilochtips-bloggen ritar jag upp modeller, provsyr/-stickar/-virkar, ritar mönster, gör beskrivningar och fotar. Innehållet i min handikapptips-blogg bygger dels på egen erfarenhet och dels på uppgifter jag tar reda på. Vilka typer av stolsförhöjningar det finns och var de finns att köpa? Litteratur om något visst ämne. Vad man kan göra på sin ledighet om man är rullstolsburen? Hur man kan aktivera personer med demens? Om det är något jag inte vet hittar jag det mesta på Google, men ibland får jag maila och fråga.

Mina två döttrar och barnbarn träffar jag förstås, men inte fullt så ofta som jag hade trott att jag skulle göra. Nu när ytterligare ett barnbarn kommit till världen (i november 2013) skall det bli roligt att agera barnvakt igen. Vårt tidigare barnbarn är 23 år och förlovad, så henne vaktar vi inte precis!

Både min man och jag jobbar sedan 1995som obetalda frivilligarbetare hos Läkare Utan Gränser. Vi har tagit på oss uppgiften att ta hand om alla returer vid utskick och göra uppdateringar i medlemregistret. Enligt uppgift flyttar 30 % av Sveriges befolkning varje år och av antal returer som kommer tillbaka tror vi att det stämmer! Det är en hel del jobb, men det känns roligt och meningsfullt att kunna vara till nytta på äldre dar. Det är dessutom roligt att få förmånen att träffa unga människor, som man kan prata med, luncha ihop med och faktiskt känna sig som en ”medlem i gänget”.

De flesta ”frivilligarbetare” arbetar kontinuerligt, kanske en dag/vecka. Det finns många olika typer av frivilligt arbete man kan ägna sig åt. Är det någon läsare som är intresserad, så kan han/hon t.ex. gå in på Volontärbyråns hemsida (http://www.volontarbyran.org) och se efter om det är något som passar som man kan hjälpa till med. Bor man i Stockholm kan man också engagera sig hos t.ex. Frivillig väntjänst (http://www.frivilligvantjanst.se) som är en politiskt och religiöst fristående förening. Där man kan hjälpa till med ledsagning och social samvaro med besök m.m. Om man vill ge tillfälliga eller regelbundna stödinsatser och hur mycket tid man vill ägna åt volontäruppgiften bestämmer man själv.

För övrigt träffar jag fortfarande klasskamrater som jag gick i skolan med på 40-talet och från Seminariet från 70-talet, vännerna från Universitetet (konstvetenskap, etnologi och arkeologi, som jag läste på 80-talet). De senare träffar jag kontinuerligt och vi går ofta på utställningar, bio, teatrar och varannan vecka går vi ut på krogen och lunchar. Några vänner från senare tid har vi träffat på resor, men vi har upptäckt att ju äldre man blir desto färre nya vänner tillkommer. Så jag tror att det är mycket viktigt att ta vara på de vänner man redan har.

Tre kusiner med äkta/oäkta hälfter med barn och barnbarn försöker vi träffa åtminstone en gång per år. Nu på senare tid har vi gjort det väldigt enkelt för oss, vi bestämmer helt enkelt att gå till Blå Porten en viss dag och går dit redan när de öppnar. På detta sätt slipper vi beställa bord och föranmäla. Det är bara att dyka upp om man kan och har lust att komma. Hitintills har förvånansvärt många deltagit i varierande åldrar.Utomlands har jag omkring dussinet kusiner, en del av dessa brukar vi hälsa på om vi har vägarna förbi. Ibland har vi också varit på stora släktträffar, men de sker inte så ofta.

Vi reser ofta. Då är det nästan alltid bara jag som planerar, och det tycker jag är lite tråkigt Min man avskyr nämligen att planera (men vill ändå att allt skall funka med biljetter och hotellrum!) och hänger bara med. I efterskott har han, med några få undantag, tyckt att det har varit mycket trevligt. Skulle min man själv planera våra resor skulle vi på sin höjd komma till Uppsala en gång vart 10:e år!

Några folkhögskolesommarkurser brukar vi också hinna med, men om det har jag tidigare skrivit om.

Böcker läser jag förstås, men inte så mycket som jag gjorde som yngre. Vecko- och månadsmagasin läser jag nästan aldrig.

Det här blir mitt sista inlägg som gästbloggare i Mitt.Nu och nu hoppas jag att någon annan tar över.

 

Tack alla läsare, en trevlig fortsatt sommar önskar Renate

 

Redaktionens anmärkning: Vi kommer att sakna dina blogginlägg Renate, men hoppas du kan hoppa in som tillfällig skribent i något angeläget ämne. Är någon intresserad av att ta över stafettpinnen från Renate, kontakta info@mittnu.se.

 

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande