Sista veckan i januari varje år går Hindersmässan i Örebro av stapeln. En numer ganska vanlig marknad som finns lite varstans i vårt avlånga land.

Hindersmässan i Örebro har dock gamla anor. Första gången hölls den på 1300 talet och var en marknad där bergsmännen från hela Bergslagen sålde järn. Enligt Wikipedia kan man läsa att järnet släpades ner vintertid från de talrika hyttorna i Bergslagen. Örebro hade en viktig hamn varifrån järnet forslades vidare. Numer är så klart järnförsäljningen ett minne blott, men Hindersmässan lever kvar.

Namnet ”Hinder kommer från biskop Henrik i Gamla Uppsala ( Sankt Henrik). Helgonet firades i gamla almanackan den 19 januari – Hindersmässa”. I samband med helgdagen hölls marknad i Örebro

I dag är besökarantalet ca 80 000 och är ett av Örebros mest omfattande och återkommande evenemang. Huvuddelen av marknaden hålls på Stortorget, men breder ut sig alltmer på Drottninggatan, Storgatan, Järntorget.

Måste säga att Hindersmässan är ett trevligt inslag i vardagen, och det är ganska mysigt att kryssa fram bland alla stånd av godsaker, kläder, smycken lädervaror, vantar mössor mm.

Vi har ju förmånen att bo nära evenemanget så självklart kommer vi att göra ett besök där även i år, men jag har inga inköp inplanerade, men man vet aldrig, osvuret är bäst.

Ps. Täningen på gymmet går bra ds!

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande