OA julgran”HÄR VA DÄ GRAN! HÄR VA DÄ GRAN!

DEN FINASTE I STAN TE DOPPAREDAN!”

Så sjunger Evert Taube i Knallejul.

 

 

 

 

På Skeppsbron i Stockholm reses för 18:e året i rad en 38 meter hög julgran – framlidne finansmannen Jan Stenbecks gåva till staden. Trädet är minst 100 år välväxt och nedhugget i en Upplandsskog, sedan nattetid p.g.a av sin enorma längd specialtransporterat till resningsplatsen. För att få slutprodukten så perfekt som möjligt justeras profil och innehåll med ca 2.000 grenar som borras eller sätts fast i en rör/järnkonstruktion vid stammen. Detta görs med hjälp av skylift och hela operationen lär ta minst 3 veckor. Granen kommer att dekoreras med 5.000 färgade ljus, spegelglober, pepparkakor och polkagrisar.

Lika pampig julgran återfinns bara i New York (Rockefeller Plaza). Många andra storstäder reser också jättegranar juletid, dock inte av Kinnevikgranens dimensioner.

För 18 år sedan sågade Noel en julgran. Noel är kamrat med vår systerson Zakarias. Dessa båda småparvlar var 1996 fem år gamla och på besök hos oss på landet i början av december. De hade bestämt sig för att själva pulsa ut i snöskogen och såga ner varsin minigran. Naturligtvis skedde detta under överinseende av morbror men det var helt och hållet deras eget initiativ inspirerat av Kalle Ankas julfilm. Jobbigt, stickigt och lite snett och vint men pojkarna kunde till slut stoltsera med varsin gran att forsla hem, klä och lägga klappar under hemma hos sina familjer.

Noel var extra mallig för sin gran och protesterade mot att den skulle kastas ut 20:a Knut. Så därför har den sedan dess fått stå på föräldrarnas balkong! Kommande jular skaffades ”köpegran” men den gamla förblev där den ställdes. Den har åldrats vackert men är nu helt avbarrad och skranglig. Vi erbjöd oss att byta ut den mot en vacker prydnadsgran men det var ointressant!

Frågan är trots allt om inte Noels enkla träd vinner i personlig charm och utförande jämfört med Stenbecks 38-meters perfekta världsrekordgran… Det tycker i alla fall jag.

Kinneviks och Noels gran kommer från Uppland, Evert Taube kommer från Göteborg, en julknalle är nog Boråsare, mitt eget ursprung Vänersborg och min fru Roslagen. Zakarias och Noel är Stockholmare… Vilken härlig blandning av sedvänjor och människor Julen ändå är!

Förresten heter Jul på franska Noel och för att vara mångkulturell så tillönskar jag

Joyeux Noel, Noel et Zakarias,

Merry Christmas, Frohe Weinachten, Buon Natale, Gladelig Jul, Vrolijk Kerstfeest,

Moadim Leshimkha, Hyvää Joulua och EN RIKTIGT GOD JUL

 

Text: Ove Andersson, december 2014
Illustration: okänt ursprung

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande