OA Grabo 3Under julledigheten läste jag en bok av Lena Einhorn  om Greta Garbo som heter  ”Blekingegatan 32” – en intressant roman om en fascinerande person

Man får i boken följa Greta från födsel och barndom på Södermalm i Stockholm till och med det stora genombrottet som filmstjärna i Hollywood. Greta Garbo eller Gustafsson som hon hette var född 1905. Biträde på frisersalong, expedit på varuhuset PUB, fotomodell, filmstatist, Dramatens elevskola, så ser hennes tidiga karriär ut. Filmregissören Mauritz Stiller upptäckte henne tidigt och tog henne under sina vingars skugga. Talang, skönhet och en märklig utstrålning var det som utmärkte den unga skådespelerskan Greta Garbo som hon bytte efternamn till.

Mauritz Stiller, en svensk/rysk/finsk filmregissör kom att skapa några av stumfilmtidens märkligaste mästerverk som Herr Arnes Penningar och Gösta Berlings Saga efter Selma Lagerlöfs böcker. Greta Garbo medverkade i den senare filmen.

Kombinationen Stiller och Garbo var lyckosam och förde dem till Hollywood för MGM ville tillföra branschen inspiration och vitalitet från Europa. Den amerikanska filmproduktionen överensstämde dock illa med Stillers mer tunga och kostsamma hantverk. Han avpolletterades därför så småningom och återvände missförstådd och sjuk till Stockholm där han kort därefter avled.

Men Garbo, alltmer uppmärksammad, skrev kontrakt. Hollywood utnyttjade och förstärkte karaktären av hennes svårfångade och mystiska väsen. Både män och kvinnor verkade attraheras av den androgyna Tintomarafiguren. Succén på filmduken uteblev inte så erbjudanden om stora roller strömmade in. Med uppfinningen av ljud kunde filmmediet dessutom lansera Garbo med egen beslöjad stämma. Tempot och temperaturen drevs upp alltmer i filmmetropolen och hennes aversion mot det egna kändisskapet växte. Filmen Tvillingarna som hade premiär 1941 blev ett rejält publikfiasko. Garbo avslutade då på eget bevåg sin skådespelarkarriär och kom därefter bara att delta i ett fåtal filmprojekt.  Hon drog sig mer eller mindre helt tillbaka.

OA Grabo 1Det stod bara G på dörrskylten till våningen i New York efter flytten från Kalifornien och där levde hon fram där till sin död. Allt som allt spelade Garbo i 27 filmer från 1922 till 1941 Tidningar, fotografer och nyfikna förstod inte att the Divine hade ”abdikerat” och de lämnade henne inte ifred privat. Ett fåtal vänner, bl.a Mimi Pollack, blev hennes enda kontakter med omvärlden.

Är det Greta Gustavsson, Greta Garbo, Ninotchka, Anna Karenina eller Maria Walewska som vila på Skogskyrkogården i Stockholm? Enligt en amerikansk skola går en skådespelare in i sin roll och ”blir den”. Kanske var det detta som drabbade Garbo, media och oss filmbesökare?

När är man själv förresten sitt ”rätta” jag? På arbetet, med familjen eller med metspö på bryggan? När ”spelar” man och när är man privat? Handlar det bara om att anpassa sig till olika situationer?

Man är nog summan av alltihop (arv, miljö, påverkan etc) och det här är kanske inte så mycket att fundera på …

Greta Garbo är nog i alla fall den vackraste och mest fascinerande kvinna jag mött (efter min fru förstås).

 

Text och illustrationer: Ove Andersson, januari 2015

 

Fakta: Greta Lovisa Gustafsson. Född 1905 i Katarina församling Stockholm. Adress: Blekingegatan 32. Död 1990  i New York. Begravd på Skogskyrkogården i Stockholm 1999 Några av hennes mest kända filmer är Gösta Berlings saga 1924, Anna Karenina 27/35, Anna Christie 30/31, Kameliadamen 31, Mata Hari 32, , Christina 33, Maria Walewska 37, Ninotchka 39 och slutligen Tvillingarna 1941.

(Wikipedia)

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande