Fortsatt knapert

Näe, inte den här gången heller. Ungefär så kan man sammanfatta veckans nyheter på den pensionspolitiska budgetfronten.

Pensionärerna och deras organisationer kunde hålla sig för skratt när regeringen presenterade höstbudgeten i tisdags. Bara en sån sak som att ordet pensionär  är nästintill obefintligt. I stället är det formuleringar (i till exempel  socialdepartementets pressmeddelande) som gäller:

“Budgetsatsningarna rör flera av samhällets mer utsatta grupper och riktar särskilt in sig på ensamstående kvinnor, barnfamiljer med låga inkomster och personer med sjuk- och aktivitetsersättning.”

Det är bara att konstatera – ännu en gång – att gruppen äldre kan man bolla med lite hur som helst. De bråkar ändå inte så mycket, “vi ligger lågt med dem, den här gången också…”

SPF Seniorerna “bråkar” på sin sedvanliga kant med ordföranden Christina Rogestams kommentar på hemsidan spf.se:

– Höstbudgeten innehåller visserligen en mindre höjning av tandvårdsbidraget för de yngre pensionärerna och en överenskommelse om extratjänster i äldreomsorgen.

– Det är värt att påminna om att under de senaste 10 åren har pensionerna stått helt still i dagens penningvärde, samtidigt som lönerna ökat med 20 procent och hyrorna med liknande tal.

– Från SPF Seniorerna menar vi att en höjning av bostadstillägget till pensionärer borde ha funnits med och vi undrar var den utlovade sänkningen av pensionärsskatten tagit vägen? Nu blir det istället fortsatt knapra tider för många seniorer, avslutar Christina Rogestam.

Finansminister Magdalena Andersson presenterar budgeten för 2017. Foto: flickr.com.

På PRO:s hemsida pro.se finns en kommentar från augusti av ordföranden Christina Tallberg:

– Oavsett vilken ekonomisk prognos regeringen nu presenterar på Harpsund så finns utrymme att höja bostadstillägget. Antalet pensionärer med garantipension och antalet kvinnor med änkepension minskar de kommande åren.

– Totalt minskar utgifterna för grundskyddet i pensionssystemet med fyra miljarder fram till 2019 enligt regeringens egna beräkningar.

Vem vet, droppen urholkar möjligen stenen. Vad vi däremot vet är att vreden växer i pensionärsleden

 

 

AA webbannons_Nyfikengra

Inlägget är hämtat från nyhetsbrevet från NyfikenGrå. Ingrid Lindgren skriver.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SKRIBENT: Ingrid Lindgren
FOTO: nyfikengra.se

Om du vill läsa mera om eller av Ingrid, sök på hennes namn. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande