Livskvalitet kan vara mycket. Olika vid olika åldrar. Olika i olika miljöer eller situationer. Men en viktig beståndsdel för många är hälsan. Vi vet, att för de allra flesta kommer krämporna krypande … Och så börjar medicineringen …

För inte så länge sedan träffade jag Birgitta, en gammal skolkamrat. Hennes mamma har fyllt 90 år, bodde kvar i sitt hem och hade fram till 90-årsdagen klarat det mesta själv. Hennes stora intresse var bakning och handarbete.

Birgitta berättade följande historia:

JG medicin“Sedan länge hade mamma haft värk och haft allehanda andra fysiska åkommor. Den stora grejen varje vecka har varit att rada upp alla pillerburkar på stora bordet och fylla dosetten omsorgsfullt enligt skrivna instruktioner. Antalet piller har hela tiden ökat och inga har tagits bort. Många har haft som uppgift att döva biverkningarna av de andra.

Hennes livslust var tidvis inte det bästa. Med hög ålder försvinner vännerna. Enda sättet att träffa sina gamla vänner är att gå till kyrkogården och sitta där vid gravvården någon halvtimma och berätta för dem om det senaste som hänt och tala om gamla minnen.

I normala fall ringer mamma alltid till min bror och talar om när hon tänker duscha och ringer igen när hon är klar. Han har ett arbete som gör att han enkelt kan komma om något händer. Just den här dagen ringde hon inte min bror. Givetvis föll mamma i hallen efter duschen och kunde inte ta sig upp själv. Larmet var inte heller nära eftersom hon tagit av det när hon duschade.

När min bror tittade inte in morgonen därpå, hade mamma legat hela natten utan kläder på hallgolvet att kunna inte ta sig någonstans. Hon var i mycket dålig kondition och kördes i ilfart till sjukhuset.

Efter några dagars vård hämtade mamma sig och chefsläkaren, som varit ledig, ansåg henne vara frisk nog att skrivas ut. Det visade sig att läkaren var en av min mors gamla slöjdelever, så det blev ett trevligt återseende.  Och naturligtvis ett ökat intresse från läkarens sida … Man såg över hennes medicinering och tog bort alla piller utom tre som hon behövde på grund av sin ålder.

Några veckor senare ville mamma berätta en trevlig nyhet för mig, som hon väntat med tills hon var säker på sin sak. Sedan hon slutat med sina mediciner hade hon varit helt befriad från värk, sömnproblem och negativa tankar. Hon hade inte tagit en enda smärtstillande tablett på två veckor och inga sömnpiller. Mamma var pigg och positiv och tyckte att hon fått en nystart på livet.

Och i julas var det återigen hon som svarade för julbaket!”

I en artikel från 2012 skriver Klas Göransson om medicinering i allmänhet och läkemedelsgenomgångar i synnerhet, läs den (LÄNK). Från och med 2012 ska alla patienter 75 år och äldre och som ordinerats minst fem läkemedel, erbjudas en årlig läkemedelsgenomgång av sin läkare. Se till att det blir gjort.

Även om du inte är 75 år fyllda, kanske du ska behandla dina mediciner som jag behandlar min garderob. Om något nytt ska in ska något gammalt ut – om det nu inte finns förmildrande omständigheter.

Med hjälp av FASS kan du göra en din egna läkemedelsgenomgång. Där kan du söka på läkemedel eller sjukdom. Komplettera din genomgång med att klicka på “Vårdpersonal”. Där kan du läsa vilka rekommendationer det finns både för läkemedel och sjukdomar. Sedan går du påläst till vårdcentralen, om du har några frågor. Experimentera inte på egen hand!

 

Försämra inte din livslust på kemisk väg!

 

 

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande