Fler pensionärer i Riksdagen efter årets val – är ett krav!

 

Det kan väl knappast ha undgått någon enda person att det är val i höst i Sverige! Med tanke på det anser jag att vi måste få en bättre fördelning av antalet riksdagsledamöter som passerat pensionsåldern, alltså 65 år.

Totala antalet riksdagsledamöter är 349, och av dessa är enligt uppgift från 2016 endast tio (10) personer pensionärer! Vad ger det för signaler till befolkningen i landet?

 

Jag anser det vara en skam att det tillåts vara på detta viset i vårt moderna Sverige! Valmanskåren utgör mer än 25 %, vi är ca 1,9 miljoner pensionärer i detta landet. 2050 räknar man med att det finns 2,44 miljoner pensionärer.

Jag vill vara noga med att understryka att mitt tyckande inte kommit i och med att jag själv numera är pensionär, för så har jag tyckt i många år. Jag vet att så många pensionärer har en stor och gedigen arbets- och livserfarenhet att dela med sig av, som ingen ungdom (oavsett ålder och utbildning) har hunnit införskaffat sig. Därför är det helt nödvändigt att vi får in flera pensionärer i våra olika beslutande organ, eftersom man dessutom är mycket beroende av våra röster valdagen 2018.

Det är så noga med i det flesta partierna att det skall vara jämt fördelat mellan män och kvinnor, med utlandsfödda människor, och de som har funktionshinder i olika politiska sammanhang både lokalt, regionalt samt i riksdagen, men vad gäller pensionärer nämns mycket lite om.

 

Ibland får jag känslan av att vi pensionärer per automatik tappar allt värde när vi passerat de 65 åren, trots att vi vet att de allra flesta idag är mycket aktiva långt upp i åldrarna. Det går någon magisk osynlig gräns vid de 65 fyllda åren, som jag kan reta upp mig på, fördomarna är fortfarande stora …

 

I det sammanhanget ligger vårt samhälle hästlängder efter många andra länder i t.ex Europa, där politiken är fylld av pensionärer i högt ledande ställning

Jag vill också att samtliga partier även aktualiserar äldrefrågor och även handikappfrågor i större omfattning än vad som görs idag.

Jag lyssnar noga på vad de olika partierna säger, och oftast pratas det mest om arbete, skola, barnomsorg osv, och som jag ser det kommer äldreomsorgsfrågorna längre ner på agendan, har jag fel eller???

 

Dessutom är vår lagstiftning förlegad i flera avseenden. T ex kan man inte erhålla handikappersättning om man fått ett handikapp efter 65 år, inte heller kan man erhålla något bilstöd (som man efter utredning i vissa fall kan få vid funktionshinder). Rätten till LSS (lagen om stöd och service för funktionshindrade) kan ej heller erhållas om funktionshindret uppstått efter 65 år – bara för att ta några exempel.

 

Vad vill jag då ha sagt med allt detta?

Jag önskar att vi alla seniorer i vårt land enas om att kräva vår rätt i större utsträckning. Att bli valda att ingå i olika styrelser och nämnder både kommunalt, regionalt samt i Riksdagen. Att på så sätt även kunna lyfta fram våra viktiga frågor högre upp på agendan.

Glöm aldrig att vi alla blir gamla om vi får leva!

2 Kommentarer

 1. Sten

  Med jämna mellanrum så kommer detta förslag med flera pensionärer i vår riksdag. Jag tror inte att det gör någon skillnad vilka som sköter våra pensioner. Nu ligger våra frågor på ett särskilt departement. Och våra pensioner sist gjordes upp av 5 partier. De som stod utanför var vänsterpartiet och SD.
  Så tror jag att det är svårt att få pensionärer att engagera sig och jobba i vår Riksdag när de har jobbat färdigt.

  Svara
 2. Lennart Carlsson

  Bra Linda frågor som är viktiga och inte bara valfrågor utan vardagsfrågor för många pensionärer.
  Det är ju så att när man var ung tänkte man inte en tanke på att jag blir gammal. Jag är 70 år och känner mig inte gammal, men vardagen ger sig till känna genom pensionen som inte räcker till allt som man gjorde förr.
  Att få fler äldre att satsa på politiken krävs att uppmärksamma äldres förmåga och kompetens. Jag vill nästa påstå att vi äldre får skylla oss själva eftersom vi tar gärna ett steg tillbaka. För att det ska bli förändring måste fler äldre vilja ta ett steg fram och skapa förändring med hänvisning till erfarenhet kompetens och kunskap,
  inte bara vänta på att någon ska göra jobbet.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Text: Lindha Gustavsson
Foto: pixaby.com

Om du vill läsa mera om eller av Lindha, gå till hennes blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande