Jag har läst en annorlunda kokbok, Familjen Hedbergs recept. Ingmar Hedberg och hans fru Ulla har sammanställt en alldeles egen kokbok med mer än 170 favoritrecept. Recepten är tillagade eller avnjutna i goda vänners lag och väcker många minnen, som också berättas ibland. 

Jag ställde några frågor till Ingmar: 

Varför göra en receptbok när det finns 1000-tals och ges ut 100-tals nya kokböcker varje år?
Jag minns inte vad mina mor- och farföräldrar lagade för mat när vi var där och hälsade på och det tycker jag är trist. För att våra barnbarn ska kunna säga när dom blir vuxna: ”Kommer du ihåg farmor och farfars kalvstek med gräddsås och gelé? Receptet står säkert i Familjen Hedbergs recept”. Därför gjordes den här receptboken. 

Måste man vara kock för att skriva en kokbok?
Den är gjord av en amatör för amatörer och många yrkeskockar skulle säkert rynka på näsan både åt recept och val av fackord. Men mat och bröd – för det finns också bakrecept – som finns här har ätits med god aptit både av oss, barn och barnbarn samt våra gäster. 

Var kommer recepten ifrån?
Recepten är en blandning av egna idéer, ändring av recept i tidningar och kokböcker och kopierade recept där källan står om jag kommit ihåg den. En stor inspirationskälla har varit Allt om Mat, dels för att utgivningen startade på Åhlén & Åkerlund när jag jobbade där, dels för att den var först med att skriva recept så att vem som helst kunde laga mat och baka. 

Några recept har uppstått under våra sejourer i Spanien och det har faktiskt blivit så att vissa maträtter äter vi bara i Spanien. När vi gör dem i Sverige smakar de inte lika gott tycker vi. Om det beror på miljö och eller råvaror vet vi inte men det går ju bra att prova ändå. När jag kommit ihåg det, står det angivet vid receptet om det är ”spanskt”. 

Har du några matlagningstips?
Gode vännen och krögaren Nils Emil har skänkt oss många underbara matupplevelser på sina restauranger inte minst på vår senaste favorit, värdshuset Ulla Winbladh. Han har sagt: ”Kom ihåg att recept är till för att få fantasin att blomstra”. Det är ett bra motto. 

Min fru äter inte fläsk av medicinska skäl och därför finns det nästan inga recept med fläsk som råvara. Vill man ha fläsk som råvara går det oftast att ersätta köttet i recepten med fläsk. Tomater i alla former – färska, konserverade, hela, krossade, tomatpuré – är en god krydda och tillsats i många recept. Speciellt lämpligt är det exempelvis i grytor, fisksoppor och grönsaksgratänger. Som du kommer att märka finns det inga tomater i mina recept. Det beror på att jag tyvärr sedan några år inte tål tomater. Jag är inte allergisk men reagerar ändå som om jag vore det. Prova gärna med tomater i kokbokens recept där du tror att det skulle passa. Då gör det säkert det också. 

Har du tankar på att publicera er kokbok?
Nej, vi vill inte göra vår kokbok till allmän egendom. Däremot är det kul att kunna ge den i form av en CD till bar, barnbarn och gamla vänner.

Tyvärr får vi inte publicera kokboken på MittNu, men jag vill lämna den goda idén vidare till våra läsare. Många av våra minnen och många foton kommer från trevliga fester, middagar eller fikastunder. Ingmar har valt att samla kokboken på en CD, som sedan har spritts bland släkt och vänner. Några av recepten finns i alla fall snart i MittNu´s receptsamling.

Gör en egen släktkokbok! Eller varför inte göra ett annorlunda album: Vem är med på fotot? Var och när är det taget? Vad äter vi? Vem lagade maten? Och så slutligen receptet. Sedan kan det publiceras i form av en bok (t ex med hjälp av Vulkan) eller i en blogg eller på en CD eller … Men i alla fall på sånt sätt, att den enkelt kan dupliceras. Jag lovar att barn, barnbarn och vänner kommer att uppskatta det färdiga resultatet.

Visst är det en rolig idé? Du kanske skulle testa med ett kort på människor runt ett bord? Vem är med på fotot? Var och när är det taget? Vad äter ni? Vem lagade maten? Och så slutligen receptet. Och skicka det sedan till info@mittnu.se, så publiceras det i vår receptsamling.

//Ingrid Österberg 

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande