BB Mårten och Kristina

BB fagelsjohus

BB Fågelsjö ytterdörrar

ATT ÖDES JORD UPPTAGA OCH BRUKA

Till de stora skogarna där Dalarna, Härjedalen och Hälsingland möts kom på 1600-talet två av de 20.000 finnar som fått nådigt tillstånd att i Sverige ”ödes mark upptaga och bruka”. De var goda hantverkare och de var skriv- och läskunniga. Där finns idag Bortomåa, Fågelsjö Gammelgård, som sedan den 1 juli 2012 finns med på UNESCOs Världsarvslista.

I Fågelsjö byggde makarna Mårten och Kristina Persson ett nytt hus efter ett vykort som de fått från Amerika och på julafton år 1910 låste paret dörren till sin präktiga mangårdsbyggnad, klev ut i kylan och vandrade över till det nybyggda ”amerikahuset”. I Gammelgården lämnade de alla sina inventarier kvar, och det är dessa skatter som idag visas upp i Fågelsjö.

I det välutrustade köket fanns plats för alla som arbetade på gården. Storstugan, tror man, fick sina vackra väggmålningar till ett storslaget midsommarbröllop. Prästen, som kom på besök en vecka en gång om året, hade sin egen kammare.

Rariteterna på gården var många. Ett genialt lås på visthusboden, måste till exempel öppnas med tre nycklar innan man kunde komma in där, och låset var tillverkat av husbonden själv.

I slutet av 1970-talet gjorde Birgit Bergkvist två program om Fågelsjö för SR P1. Monika Isaksson blev hennes ciceron på gården och genom alla rummen i det stora huset. Elsa Einarsson, som då var hembygdsföreningens ordförande, berättade om det kulturella arbetet som bedrevs i byn Fågelsjö.

I en stor tung kista har man hittat gårdens bokförråd som var överraskande och med ett mycket varierande innehåll, som kräver sitt eget program.

För att lyssna på programmet: Tryck på play-knappen i form av en liggande trekant i kontrollpanelen nedan. Avsluta genom att trycka på play-knappen igen.

PSALMBOK FRÅN 1695, MODETIDNINGAR OCH RECEPT PÅ TANDPASTA

I detta det andra programmet från Fågelsjö Gammelgård Bortomåa, där landskapen Dalarna, Härjedalen och Hälsingland möts, går Birgit Bergkvist och Monica Isaksson igenom innehållet i den tunga kista, som rymde ett gårdsbibliotek med ett märkligt och varierande innehåll.

På Bortomåa hade Mårten och Kristina, paret som lämnat hemmet orört när de flyttade in i sitt nya ”amerikahus” år 1910, samlat sina egna och tidigare generationers böcker, handlingar och brev.

BB Fågelsjö prastnasetPrästen, som kom till gården en vecka varje år hade sin egen kammare där, och man väntar sig kanske att en boksamling från den gamla tiden mest skulle bestå av biblar och psalmböcker och andra religiösa skrifter. Men här fanns, bland ett otal böcker om skogs- och djurliv, också skönlitteratur. Nämnas kan verk av Shakespeares, en juridisk handbok, och Svea Rikes Lag.

Där fanns modetidningar och här fanns skrifter i de mest skiftande ämnen. I klädkammaren hängde många plagg som visade att modetidningarna inspirerat kvinnorna på gården.

Böcker om hälsovård var naturligtvis viktiga i en bygd där läkaren fanns på tio mils avstånd i väglöst land. Hur tandvärk, som var tidens gissel , kunde lindras, och ett recept på tandpasta, där sirup var ett viktigt tillskott, finns också med bland många ”goda” råd. Barnens tänder var viktiga, de skulle hållas rena med en mjuk trasa och ”skurning” av dem skulle man akta sig för.

I andra böcker får man lära sig så udda saker som sabelfäktning och toalettkemi. Där ryggas inte för könshemligheter och andra mera intima problem. Svikande manbarhet botas om mannen pinkar genom en vigselring. För mycket supande minskas om man dricker brännvin ”vari en ål har dött”.

Naturligtvis saknas dock inte den religiösa litteraturen i kistan med det förvånande innehållet, och hur en psalmbok från år 1695, som utgavs i endast femtio exemplar, hade hamnat i Fågelsjö kan man alltid undra över.

För att lyssna på det här programmet: Tryck på play-knappen i form av en liggande trekant i kontrollpanelen nedan. Avsluta genom att trycka på play-knappen igen.

 

Bildspelet är hämtat från hembygdsgårdens hemsida, www.fagelsjo.nu  .

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande