En vandring i solen

Livskvalitet II

 

Vi har nyligen kommit tillbaka från ett par soliga veckor i södra Spanien. Det var en riktig vitamininjektion för kropp och själ med tanke på hur ovänlig o burdus klimatomställningen kan vara häruppe när löven faller, blåst och regn piskar och mörkret är kompakt.

Att besöka Costa del Sol i oktober, november passar utomordentligt väl för seniorer eftersom ”hålligångarna” har åkt hem o temperaturen är lagom både i luften och vattnet.

 

I Estepona var himlen intensivt azurblå, havet milt grönskimrande, sanden ljummen när den silade mellan tårna och solen evigt gassande.

Underbart med kvällskaffe och en kall Sangria t.ex på strandpromenaden klockan 23.00. Det kändes lätt att leva. Stela fingrar och knakande leder försvann.

 

”Vår stad” är en ganska liten f.d fiskeby med en minst sagt fascinerande och varierande historisk bakgrund. Det avspeglades i utgrävningar och pietetsfullt restaurerade minnesmärken.

Förutom den långsträckta badstranden och nybyggda kransområden var det mest genuina en gammal stadsdel, helt i vitt, alla husfasader var bländande nykritade.

Överallt växte blommor i starka färger, krukväxter på balkonger, i fönster och i dörröppningar. De svämmade över i blomhållare utomhus på husväggarna. Varje gata/gränd hade en egen färg på blomkrukorna. Det visade sig vara en kommunal angelägenhet att underhålla och plantera färgprakten i krukorna. Blomsterdekoration togs därför ut som en särskild skatt…. Kanske något att lansera hos oss?

Vi upptäckte ett spännande sätt att orientera sig i gamla stan: Poesivandringen : ”Rota de la Poesia” innebar att efter karta leta efter och finna vacker lyrik av spanska och internationella poeter på husfasader. Skyltarna var inramade på andalusisk keramik/mosaik och utgjorde konstverk i sig.

En annan intressant promenad var att leta upp några ganska nygjorda muralmålningar. Vi stannade länge framför inför en oerhört imponerande målning av en färggrann Bouganvilla som täckte en hel husvägg och konkurrerade med verklighetens blomma. En annan målning föreställde ”Laxfiske på kroken, i luften och vattnet”. Den täckte sex parallella husfasader och utgjorde därmed Spaniens största väggmålning!

Det mest överraskande var nog när vi hittade en kopia av ”Guernica” av Pablo Picasso.

Originalmålningen är en av de mest kända i världen och också en av de dyraste. Den är en mäktig fredssymbol och tillkom som protest mot att nazistflyget, med Francos godkännande, bombade den nordspanska staden Guernica 1937 till grus och sten. Jag har sett, beundrat och förstummats av duken (drygt 7×3,50 m) då under en tillfällig visning på Moderna Museet i Stockholm och senare på Museum of Modern Art i New York. Nu återfann vi den som keramiskt verk på exteriören till en busstation i Estepona! Vi stod länge omtumlade inför detta motiv som beskriver skönheten och fasan i krigets fyrverkeri!

Fjorton dagar var nog för kort tid att vandra i solen… Kanske en månad eller ännu längre är lagom? Ombyte förnöjer och visst finns det ett samband mellan välbefinnande och värme, ljus + att upptäcka nya världar och människor!

Vad är din erfarenhet?

 

 

 

2 Kommentarer

 1. Ann-Britt Hellborg

  En månad är nog inte alls dumt,åtminstone 3 veckor.Skönt att slippa detta växlande väder med snö,regn,ishalka.Hemskt!

  Svara
 2. Birgit

  Så ska man vandra!!! Jag läste och fröjdades med er. Och ett minne vaknade . Från Capri.
  Av en höst för länge sedan. Som stipendiat på San Michele vandrade jag i sex veckor runt i sällskap med en nunna från 1500-talet, Suora Serafina, och jag tappade nästan kontakten med verkligheten. Hon hade en spetskjol under nunnedräkten, grälade över munkarna i den tidens metoo och visade mig skönheten i detaljer. Gränderna på Capri saknar ofta namn, där står bara “segue numeratione, och det leder till fortsatt vandring.
  En vandring i solen tillsammans med er – det vore något!
  Men faktiskt – jag är glad om ni vandrar till Serafimergränd 17 i advent! Välkomna!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OA Profilbild miniText: Ove Andersson
Foto: Madelaine Birnick

Om du vill läsa flera texter eller beundra Oves illustrationer som är samlade i hans Galleri. Klicka här LÄNK

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande