Att digitalisera bilder är en väl spridd kunskap. Min gamla mentor Ingmar Hedberg, 80+, rapporterade härom dagen att han nyligen avslutat ett jätteprojekt. Alla familjens album finns nu i filformat. Och han hade dessutom skapat ett bildspel som kan visas på den vanliga TVn.

Anledningen till att vi publicerar ett gammalt radioprogram är främst att jag provat en för mig ny teknik, att digitalisera gamla bandinspelningar.

“Vinteråska och superblixtar” är ett radioprogram från 1980. På Capri träffar Birgit Bergkvist professor Stig Lundquist från Uppsala Universitet.

Lyssna gärna på det!

 

Med hjälp av bandspelaren/konverteraren “Plexgear Soundsaver MC” har jag konverterat ett gammalt kassettband till en mp3-fil. Det var inte helt lätt att få bandspelaren att prata med min dator, men efter några timmar gick det. Och inspelningen här ovanför, “Vinteråska och superblixtar”, är en konverterad bandinspelning från 1980. Tryck på den liggande triangeln och lyssna på kvaliteten. Den är riktigt bra!

Jag kan tänka mig att ljudkonvertering snart blir en naturlig del i att dokumentera sin släktforskning. Nya och gamla inspelningar med anförvanter kommer att komplettera släktträd och bilder.

På MittNu kommer gamla bandinspelningar att publiceras under “Radio/podcast”.

“Plexgear Soundsaver MC” hittade jag på Kjell & Company. Den kostade 500 kr.

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande