Livet är som att dansa på rosor. Ibland kliver man på en tagg som gör fruktansvärt ont, ibland på mycket små taggar som ligger kvar och stör välbefinnandet.

Det här är ingen recension av boken ”Introvert, den tysta revolutionen” av Jonas Jonkman (Månpocket Fakta 2014). Det är en högst privat hyllning. Trots min höga ålder och därmed livserfarenhet har boken fullkomligt pumpat mig med nytt blod. Visst, det låter pompöst, men så blev det för mig.

IMG_1060Boken beskriver introverta och extroverta egenskaper, egenheter, beteenden etc. – ja i stort sett allt vi stöter på i livet. Få, om någon är helt introvert eller extrovert.

I slutet av boken finns en test på ett 50-tal frågor. Testen ska inte tas för allvarlig men det är kul att se i vilken grad man tillhör den ena eller andra typen. Före testen var jag övertygad om att jag är introvert. Vilket också testen bekräftade med all tydlighet. Du kan inte på något sätt avgöra om en person är introvert eller extrovert utan att ha väldigt god kunskap om personen ifråga. Varken hårfärg, kläder, nagellack, tatuering avslöjar dig. Författaren säger att han själv är introvert men att ändå till och från uppfattas som extrovert av omgivningen.

Författaren beskriver en mängd situationer där han åskådliggör den introverte och extroverte typen. I slutet av varje kapitel sammanfattar han föredömligt, i punktform, vad som behandlats.

Lite kuriosa på vägen. Är du extrovert börjar du nu kanske bli otålig. ”Vad vill du säga?” Är du introvert är vill du läsa vidare för att förstå meningen med mitt inlägg.

För att behålla den extroverte ska jag, mot min vilja, bjuda på ett par snabba schablonbilder.

Det jag nu beskriver avser ytterligheterna och inget annat. Den introverte älskar att analysera och bearbeta information, trivs i sitt eget sällskap, vill och kan inte kallprata. Den extroverte ”svarar först” (Obs! dubbelbetydelse), får mer energi ju mer uppmärksamhet han/hon får, kan inte vara ensam, blir stressad av tystnad.

Många elitidrottsmän och framstående författare är introverta. De har inget emot att dag efter dag i ensamhet analysera, förbättra och nöta på med detaljer. Uppgifter som den extroverte snart skulle ledsna på. En bra programledare är extrovert. Här gäller det att i sin roll vara bekväm i uppmärksamheten. Tycka om att träffa människor och att se till att flödet av ord finns där. Den introverte vill fly uppmärksamhet. Han vill ha tid på sig att analysera gästens svar för att kunna åstadkomma en meningsfylld följdfråga. Ett beteende som skulle starkt ogillas av de flesta tittare. Detta för att vi introverta utgör en minoritet, drygt 20 % enligt vissa undersökningar.

Idag finns det en mängd böcker som ”Finn dig själv”, ”Bli smart”, ”Du är bäst” etc. Den här boken har gett mig något helt annat. Att analysera dig själv utifrån boken kan du givetvis göra. Boken blir då en källa bland många andra. Själv blev jag helt fascinerad av hur extroverta fungerar, en klar majoritet av befolkningen. Om du själv är extrovert kan det vara av intresse att få insikt i hur minoriteten fungerar.

Jag har fått en insikt i och förståelse för vänners och bekantas beteenden. De finns där, som alla vet, både gott och ont. För mig har boken fått mig att kraftigt reducera vikten av ont i begreppet ”på gott och ont”.

Boken är en mjukvara, inte för din dator, utan för din hjärna och ditt hjärta. Läs och sprid boken. Du kommer att förstå din ”nästa” bättre och kan därmed också reducera vikten av ont i ”på gott och ont”. Om vi är många som tar del av innehållet, som saknar pekpinnar, ökar även vårt kollektiva välbefinnande fler grader. Kan du avstå från det?

 

Text: Jan Oby, januari 2015

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande