Loftahammars kyrka

Loftahammars kyrka

Loftahammar

Loftahammar är en av tätorterna i Tjustbygden, en glesbyggd i nordöstra Småland. Här lever ca 900 människor av jordbruk, fiske, lokal småindustri eller pendlar till närliggande tätorter. Här finns skola, förskola, butik, bageri, restauranger, campingar, övernattningsmöjligheter, golfbana, gästhamn och mycket mer.

Men Loftahammar är också en välbesökt skärgårdsidyll, under sommarhalvåret utökas befolkning till runt 15 000 invånare.

 

Loftahammars GK

Loftahammars GK

Loftahammar GK

Hur får man för sig att bygga en golfbana i den småländska glesbygden? Det undrade många jordbrukare och fiskare i Loftahammar, när ett antal entusiaster 2001 började planera en golfbana. Men det var så golfen en gång byggdes i Sverige. Lokala golfälskare gick samman och med hjärta och hårt arbete byggde en egen golfbana. Tänk vilka entusiaster det finns!

För att sprida golfintresset färdigställdes först övningsområden, en ”drivingrange” och en ”puttinggreen”. Även kursverksamheten startade innan själva banan var färdig. 19 juni 2004 invigdes banan med 9 hål. Och vi har nu en spännande och utmanande golfbana som ger både bofasta och sommargäster mycket glädje.

Nu 10 år senare invigdes vårt egna klubbhus. Klubben närmare 800 medlemmar. Närmare 10 % av de åretruntboende spelar golf. Det är mer än dubbelt så stor andel som för Sverige totalt!

Damkommittén

Damkommittén har uppgift att ansvara för golfspel, möten och aktiviteter avsedda specifikt för damerna.

Eva T

Eva T

Målsättningen är att alla skall känna sig välkomna och trivas både på golfbanan och i klubben och få nya sociala kontakter. Så har det också blivit.

Margareta administrerar

Margareta O

Det är många av oss golfande damer som ser fram emot veckans viktigaste aktivitet, Damgolfen. Där träffas mellan 20 och 40 damer varje måndag förmiddag under maj – augusti och spelar tillsammans. Vi lär känna varandra, och får prova på olika tävlingsformer. Jag är övertygad om att alla nya känner sig välkomna i vårt gäng, trivsel smittar!

Birgitta S delar ut veckans priser

Birgitta S

Ett annat uppskattad aktivitet som damkommittén anordnar är vår årliga tvådagars golfresa till någon spännande bana i närheten.

Kinna

Kinna

Säsongen avslutas med en tävling då vi bjuder in varsin herre och vid den efterföljande lunchen utdelas priserna till säsongens vinnare. Och vinna kan man göra av många olika anledningar …

 

Gentlemannagolf

Ett vindpinat gäng inför start

Ett vindpinat gäng inför start

Det finns också en Gentlemannagolf på Loftahammars GK. De träffas på torsdagar 16.30. Men de har nog inte lika roligt som vi …

 

 

 

 

“Vi är sommarvänner och golfvänner och har kul med vår golf”

 

Ingrid Ö

Ingrid Ö

Ingrid Ö, 65 (dvs. undertecknad) är snart pensionär. Jag har spelat golf i åtta år. I hela mitt liv har jag varit sommarboende på en ö strax norr om Loftahammar. Genom åren lärde vi känna alla bofasta på ön och de sommarboende som hade sina båtar vid ”vår” brygga. Det sociala livet var ganska begränsat. Men så för tio år sedan byggdes golfbanan i Loftahammar. Golf – liksom all annan sport – var inget för mig, det var jag helt övertygad om. Trots detta var jag med på en av de första golfkurserna. Efter två säsongers tragglande fick jag mitt gröna kort och kunde gå min första golfrunda som fullvärdig medlem.

Snart hittade jag till Damgolfen. Där fanns flera damer som spelade riktigt bra (bl. a Vanda, Lena och Denise som jag kunde försöka härma) och sådana som var lika dåliga som jag. Som så ofta är det mycket roligare att ha en kvinnlig förebild än en manlig. Män spelar på ett sätt, kvinnor på ett annat. Flera hade som jag börjat golfa som senior i samband med att banan byggdes och vi stöttar varandra.

Genom Damgolfen har jag lärt känna många nya människor.Från att träffa ett fåtal personer på ön, har jag nu ett en mängd golfvänner, trevliga golfande damer i Loftahammar med omnejd. Damerna har dessutom visat sig ha trevliga golfande män, mycket lämpliga för parspel.

Jag rekommenderar verkligen Damgolfen! Alla har trevligt och sakta men säkert blir också spelet bättre.

Jag spelar två till tre dagar i veckan under säsong, under högsommaren på Loftahammars GK och annars på olika banor i Stockholmstrakten. Mellan säsongerna har det blivit en eller två golfresor till varmare breddgrader.

I övrigt är jag en inbiten bokläsande korsords- och sudokulösare. Vi har alltid haft hund och tidigare har jag varit aktiv hundmänniska, tränat och tävlat i de flesta discipliner. Hundpromenaderna har jag kvar, men hundsportandet saknar jag litet!

 

Birgitta W och Ingrid S

Birgitta W och Ingrid S

Ingrid S, 73, är pensionär och sommarboende i Loftahammar. Ingrid har spelat golf i nästan hela sitt liv. Nu när den fria tiden är längre spelar hon, när vädret tillåter, nästan varje dag. För det mesta spelar hon på Loftahammar GK men någon gång i månaden besöker hon andra golfbanor i Småland och Östergötland.

Ingrid har varit med i damgolfen sedan den startade för 7 år sedan och är också aktiv i damkommittén. ”Eftersom jag är pensionär betyder damgolfen socialt väldigt mycket”, säger Ingrid. Stämningen är lättsam och alla har det trevligt. Genom att vi har olika inriktning på de regelbundna måndagsträffarna lär vi oss olika tävlingsformer och många av oss har börjat delta i de olika tävlingar klubben anordnar. Andra gånger får vi t ex. bara använda järnklubbor, och det är en nyttig läxa. På måndagsträffarna har hon lärt känna de flesta av Loftahammars golfande damer. Hon behöver aldrig sakna golfsällskap på sina många rundor eller på golfutflykter.

”Förutom golf, läser jag gärna böcker och löser korsord”, avslutar Ingrid

 

Ulla M

Ulla M

Ulla, 68 år, är också pensionär och sedan länge sommarboende utanför Loftahammar. Ulla har spelat golf i 18 år och spelar för det mesta på Loftahammars GK. ”Det blir nog två gånger i veckan under sommaren, men eftersom jag bor i Norrköping spelar jag också på andra banor, mest på Söderköpings GK”, berättar Ulla.

”Det är fantastiskt att det finns en golfbana i Loftahammar”, fortsätter Ulla. ”Tidigare åkte min man och jag då och då till Västervik eller Åtvidaberg på semestern för att spela golf. Nu stannar vi oftast i Loftahammar och det betyder att vi utnyttjar servicen i Loftahammar mer än tidigare.”

Ulla började spela på damgolfsträffarna 2007 och då kände hon inte någon. Under fem år var hon också aktiv i damkommittén. ”Nu spelar jag damgolfen så ofta jag kan. Där träffar jag mina nyvunna vänner och har trevligt”, säger Ulla.

Utöver att spela golf är Ulla i sommarstugan och sköter sina växter, umgås med vänner, barn och barnbarn. Ulla och hennes man reser en hel del. I vår har de varit i Portugal och i sommar en vecka med storfamiljen till Danmark och Legoland. Till hösten väntar en tripp till Gran Canaria. ”På vintern spelar jag bowling och det är snudd på lika kul som golf!”

 

Christina S

Christina S

Christina, 75, bor halva året på en liten ö i Loftahammars skärgård och började i likhet med många andra att spela golf när banan byggdes för tio år sedan. Hon spelar några gånger i veckan på Loftahammars GK, på andra banor mera sällan.

Christina var med vid allra första diskussionsmötet i Loftahammar i bygdegården den 1 augusti 2001. Där diskuterades den nya golfklubben och det stora intresset för banan bekräftades. 300 personer i Loftahammar med omnejd sade sig vara för bildandet och var intresserade av att gå med i klubben. ”Jag tänker i dag på kämpen för att få till banan, nämligen Leif Nilsson i Udda”, minns Christina. ”Jag tycker inte vi skall glömma allt han gjort. Han lät sig inte slås ner av all byråkrati i samband med bildandet.”

Att det finns en golfbana i Loftahammar betyder mycket och det blir mer och mer betydelsefullt”, tycker Christina. ”Efter 10 år känner man människor man aldrig mött om inte denna vackra golfbana funnits. Vi har gått på golfkurser, men också lärt oss ha trevligt tillsammans utan att någonsin bli proffs!”

Christina har varit med i damgolfen sedan starten. Hon är med i princip varje vecka hela säsongen – om det inte ösregnar. Det förenklar att ha en regelbunden dag för golfande. ”Damgolfen anordnar också resor till någon annan bana under säsongen”, berättar Christina. ”Det är kanske inte det bästa med damgolfen, men bra! Resorna ökar gemenskapen när vi bor tillsammans under ett dygn.”

På damgolfen träffar hon kvinnor som hon känner och känner stor samhörighet med efter alla år. ”Vi är sommarvänner och golfvänner och har kul med vår golf”, avslutar Christina.

Många som deltar i damgolfen hade nått pensionsåldern när de började spela golf, och intresset och gemenskapen är viktig och tydlig.

Christina har inte varit aktiv i damkommittén, hon tycker att damer som bor i anslutning till – eller kanske i Loftahammar – är mera lämpliga att ta det ansvaret. För bygden och känslan av förstärkning av samhörighet och främjandet av tillskott från ungdomssidan i Loftahammar med omnejd. Jag kommer till dukat bord varje vår, och tar tacksamt emot!

Christina är naturligtvis pensionär och har mycket fri tid och tycker att det är en lycka att kunna spela golf. När hon inte golfar vistas hon vid sin sommarstuga; njuter, äter fisk, plockar blåbär och svamp, åker ut till en kobbe och badar och umgås med många sommarvänner. Att skriva och väva är också njutbart….

”Jag vill gärna framhålla att det är en stor glädje att återse alla vänner i trakten då man återkommer år efter år. Det sitter i ryggmärgen sedan barnsben. Det är en stor lycka att känna trygghet i sin omgivning och med det som är ens hembygd, om så bara sex månader per år”, avslutar Christina.

 

Det bästa med Damgolfen

  • Att lära känna nya människor Att som senior få nya vänner är inte så vanligt.
  • Att känna sig välkommen Att på golfklubben inför säsongens första runda bli mottagen med: Nej men Ingrid, välkommen – äntligen, vad kul, har ni flyttat ner för säsongen? Att i slutet på varje vecka få höra: Ingrid, du måste komma ihåg att anmäla dig till måndagsgolfen!
  • Att bli sedd Kom igen nu Ingrid – nästa hål går det bättre! Ohh, vad bra det gick för dig idag!
  • Kvinnor lär sig av kvinnor Det är mycket lättare att ha en kvinnlig förebild än en manlig. Män spelar på ett sätt, kvinnor på ett annat.

Vill du också vara med? Eposta info@loftahammarsgk.se, så får du kontaktuppgifter till någon ansvarig.

PS. Du kan också läsa om hur nyttigt det är med golf, LÄNK. DS

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande