CO2, vulkanen och den lilla gumman

 

Som vanligt efter ansträngningen på gym och ångbastun samlades vi kring fikat. Det sista moment är samtidigt det första.

Vi diskuterar allvarliga och mer lättsamma företeelser. En av deltagarna hävdar att det skulle kunna vara ett akademiskt seminarium. Så sa plötsligt en deltagarna att

det där att minska förbrukningen av olja är helt verkningslöst. Den största delen av koldioxidutsläppet står vulkanerna för.

 

Vi blev mållösa, var det sant och varför hade FN ordnat världskongresser alldeles i onödan. Det var inte lätt att raskt skjuta hans påstående i sank! Vi fick gå hem och vässa argumenten mot hans uppgifter.

 

Egentligen är det striden mellan statistik och dynamik som det gäller. Må vara att vulkaner och annat släpper ut CO2 i stora mängder. Samtidigt tar växter och bakterier upp  detta CO2  och bildar bland annat kolhydrater, dessa används som som byggstenar och bränsle  i alla organismer. Men överskrider vi växternas upptagningsförmåga ökar halten i luft och vatten och ger problem.

 

Så, den lilla gumman samlar kvistar och grenar att bära hem till sin lilla spis.

 

Hon släpar ihop en hög och för varje kvist hon lägger i högen mumlar hon ”orkar jag den så orkar jag den”.

 

När hon så ska bära hem bränslehögen  orkar hon inte med den och måste minska bördan.

 

 

1 kommentar

  1. Janne

    Lite varmt i bastun måste det vara. En liknelse inom ett annat område. Utan solen inget ljus. Någon borde kommit på vad som är påverkbart eller inte påverkbart.

    Min uppfattning. Vi måste alla inse att om jag som enskild person anstränger mig för att förbättra miljön så har det betydelse.

    OBS det är ingen kritik mot ert samtal. Bland det bästa jag vet är nämligen den typ av diskussioner du beskriver. Jag kom nu att tänka på boken “Rapport från en skurhink”. Ett tips till dig Klas, skriv regelbundet en artikel under rubriken “Rapport från ett bastusamtal”. Missförstå mig inte. Skurhink syftar definitivt inte på något negativt. Tvärtom, Maja Ekelöfs bok representerar för mig läskvalitet.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

klas-150x150Text och illustration: Klas Göransson

Om du vill läsa mera om eller av Klas, gå till hans blogg. Där finns också hans galleri. KLICKA HÄR!

 

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande