När det gäller köksstolar har många äldre lättare att ta sig upp från en karmstol, de brukar inte vara alltför dyra, så har man rörelsebesvär kanske man skall satsa på ett nyinköp.

När det gäller bekväma fåtöljer tycker jag att det är konstigt att så många fåtöljer som är avsedda för oss lite äldre säljs med fast klädsel och utan överdrag. Att klä om en fåtölj kostar flera tusen kronor.

Även om man inte är inkontinent och darrhänt (som min mamma var) är det mycket lätt att kladda ner en fåtölj om olyckan är framme vid kvällsmys med t.ex. lite choklad och ett glas rödvin.

När min mamma var 90+ serverades hon filmjölk med müsli varje dag sittande i sin fåtölj (personalen på servicehuset tyckte det var för jobbigt att flytta ut henne i köket). Visserligen placerade de henne på en plastbit för inkontinensen, men hur kul och diskret var det? Armlänen blev ändå kladdiga, så ni kan förstå hur hennes fåtölj såg ut. Jag sydde därför två överdrag, varav det ena alltid var på tvätt. Men det är inte helt lätt att sy ett formsytt överdrag till t.ex. öronlappsfåtöljer. Jag har därför beskrivning på en fuskvariant i min blogg samt även tips var man kan hitta stolar med lös klädsel och stolar som är lätta att komma upp ur alternativt hur man kan komplettera en befintlig stol med en s.k. ”rumppuff” som hjälper dig upp ur stolen.

Stolen på bilden är en ”Seat-fåtölj” med avtagbar klädsel och uppresningsmekanism. Här följer en länk med en film som visar hur stolen fungerar http://www.seatup.se/

När det gäller höjden på bord och stolar upplevs de av många seniorer att de är för låga! Förhöjningar till såväl sängar, soffor, stolar och bord finns i handeln, men de flesta är i plast, praktiska men i mitt tycke fantastiskt fula, de får mig att tänka på elefantfötter! Men, det finns faktiskt några i trä också.

I min blogg handikapptips har jag dels förslag på bekväma, snygga och praktiska stolar med lösa överdrag med gummiklädsel under:http://handikapptips.wordpress.com/2013/12/28/stolar-och-fatoljer-for-personer-med-rorelsehinder/

dels förslag på olika förhöjningar som man kan tillverka själv alternativt var man kan köpa:

http://handikapptips.wordpress.com/2013/11/27/forhojning-av-befintliga-sittmobler-bord-och-sangar/

och dels förslag på hur man själv kan tillverka ett enkelt stols/fåtöljöverdrag:

http://handikapptips.wordpress.com/2012/11/10/tips-for-inkontinenta-gallande-stolsoverdrag-slippa-odor-toalett-badrum-och-klader/#more-386

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande