TEMA Mötesplatser som kombinerar social samvaro och olika former av aktiviteter

Att vara med i en bokcirkel låter litet omodernt, men det är det inte! Varje höst startas ett otal cirklar. Mest är det kvinnor som träffas och har det trevligt; pratar om litteratur, läser, utvärderar nya böcker eller nya författare. Många bibliotek anordnar läsecirklar. Medborgarskolan anordnar ibland kurser i att vara medlem i en bokcirkel. De stora bokhandlarna säljer “paket” för bokcirklar. Men de flesta cirklarna består av arbetskamrater eller vänner och bekanta. “Huvudsaken är att vår läsecirkel består, lockar till läsning och ger oss goda samtal om böcker”, säger Inger Göransson.

Att ingå i en läsecirkelbockerna-klas

Från Inger Göranssons blogg i april 2013

Sedan tio år tillbaka ingår jag i en läsecirkel. Sju kvinnor, alla till mogen ålder komna, träffas en fredagsförmiddag i månaden. Vi är noga med att bestämma tid som passar alla – ingen vill missa våra sammankomster. Vi har vårt rum på ABF, kaffe är viktigt men huvudsaken är stimulansen till läsning.

De första åren bestämde vi tillsammans en bok som var och en läste och sedan diskuterade tillsammans. Den första boken, som vi läste tillsammans, var det årets nobelpristagare, JM Coetzee. För säkerhets skulle läste vi två av hans böcker. Jag vill minnas att ingen av oss kände större entusiasm över hans verk.

Ganska snart protesterade en av deltagarna och satte ord på det som gällde för oss alla. ”Min bokhylla är full, jag får inte plats med en ny bok varje månad.”

Lösningen blev att var och en av oss löste medlemskap i Akademibokhandelns litteraturcirkel. Här kan vi välja mellan 52 böcker att läsa under ett år – och vi kan läsa böckerna i vår egen takt för att, vid våra träffar, berätta om böckerna vi läst och diskutera dem. En fördel har ju också varit att vi alldeles osökt har kunnat lära känna ”nya” författare. Och av alla böcker vi fått läsa får vi varje år välja en att behålla.

Så har vi nu gjort under ett antal år. Ibland har vi känt oss lite mindre tillfreds med den här ordningen – särskilt mot slutet av ”läseåret” då de bästa böckerna redan är lästa och då kvar i bokhandelns litteraturcirkel hylla enbart har funnits böcker som man absolut inte känner sig frestad av. Ett år var hyllan placerad nästan helt dold och då försvann den ena bra boken efter den andra för att aldrig återlämnas. Då klagade vi högljutt, hotade med att vi alla skulle upphöra vara litteraturcirkelkunder – och fick rättelse till stånd.

Vi är inte helt och hållet samma grupp som för tio år sedan, några har slutat, andra har kommit till. Nya medlemmar har andra läsvanor. Så nu har vi diskuterat andra möjligheter för vår läsecirkel. Vår diskussion om detta har lyckligen sammanfallit med en ny drive på kommunens huvudbibliotek: ”Låna i 90 dagar en kasse som innehåller fem böcker med samma titel, kaffepulver, thepåsar, sockerbitar och muggar. Allt du behöver göra är att skaffa varmt vatten och människor som vill ingå i en läsecirkel”. Ett tiotal titlar finns att välja mellan, allt från August Strindberg och Hjalmar Söderberg till de allra modernaste författarna.

Vår läsecirkel har bestämt sig för att pröva detta erbjudande. Det enda kruxet vi ser är att kassen innehåller fem böcker och vi är ju sju i läsecirkeln. Men vi löser det genom att låna separat, ladda ner i vår iPad eller leta hemma i bokhyllan.

Huvudsaken är att vår läsecirkel består, lockar till läsning och ger oss goda samtal om böcker.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande