Är Gud han eller hon?

 

Den första advent gick vi till återinvigning av Gustav Vasa kyrka vid Odenplan i Stockholm.

Kyrkan som är en av de största i Sverige rymmer 1.200 besökare och invigdes 1906. En omfattande renovering har pågått sedan 2016. Vi har besökt och njutit av högmässor, konserter och andra festligheter i denna stämningsfulla och vackra kyrka.

 

 

 

En konsert på kyrktrappan utomhus föregick högmässan och ceremonielet med biskop och präster. Vi var många som var imponerade av gospelmusik och tal.

 

En journalist vi känner var med i publiken och hon berättade för oss att en ny kyrkohandbok ska ges ut inom kort. Den har riktlinjer för hur gudstjänster i fortsättningen ska se ut vad gäller språk, utförande, innehåll och musik. En modernisering av svenska statskyrkan är tydligen något man bestämt sig för. Jag fäste mig särskilt vid att

– Språket ska ”bli mer inkluderande”

 

”ATT GUD INTE I ONÖDAN SKA GES MASKULIN FORM!” Orden ”Han” eller ”Herre” ska tonas ner!

Andra språkliga förnyelser och förändringar får man tydligen bereda sig på och acceptera!

 

Jag kanske har missförstått den här andrahandsinformationen, men hoppas i alla fall att känna igen lite av traditionerna på Julottan!

Vad känner du/ni inför nyordningen?

Undrar
Ove Andersson
2017-12-05

1 kommentar

  1. Birgit Bergkvist

    Jag är svag i tron men älskar de gamla psalmverserna, som jag lärde dem i skolan. Jag njuter också av de katolska mässorna, fast jag inte förstår så mycket av språket. Hur långt ska förnyelsen av texterna gå? “Hen som haver barnen kär, se till mig som liten är. Vart jag mig i världen vänder, står min lycks i hens händer”?

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OA Profilbild miniText: Ove Andersson
Illustrationer: Ove Andersson, kyrkokartan.se

Om du vill läsa flera texter eller beundra Oves illustrationer som är samlade i hans Galleri. Klicka här LÄNK

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande