Är det det här som kallas ålderism?

 

Lite sifferexercis:

År 2020 räknar man med att 21 procent av Sveriges befolkning är 65 år eller äldre.

År 2045 kommer det att finnas över en miljon personer i Sverige som är 80 år och äldre.  Allt enligt Statistiska centralbyråns (SCB) olika prognoser.

I söndags kväll var det stor partiledardebatt i SVT. Valet 2018 närmar sig, och en direktsänd debatt i teve där alla riksdagspartier deltar är en händelse som med rätta får stor uppmärksamhet.

De fyra ämnen som debatterades var sjukvård, invandring/integration, skola samt lag och ordning. Inget fel med det.

Men….

Ämnena var valda utifrån en webbaserad undersökning med ca 1000 personer som opinionsföretaget Novus gjort åt SVT. På tioitopplistan kom äldreomsorgen på femte plats och pensioner på nionde. Alltså ämnen som inte kvalade in i den två timmar långa debatten.

Genom att välja färre ämnen än normalt skulle det ge mer tid per ämne, sades det. “Ambitionen är att partiledarna ska få möjlighet att fördjupa debatten och tydliggöra alternativen i de frågor som engagerar väljarna mest just nu.”

Det här låter förträffligt på alla sätt och vis.

Ändå infinner sig frågan: Hur gamla är dessa väljare, hur många har svarat inom respektive åldersgrupp och hur skiljer sig de olika gruppernas favoritämnen åt?

Nyfikengrå har lagt ner en del tid och möda i veckan på att ta reda på lite mer fakta om underlaget. Vi skickade upprepade mejl till SVT och Novus och fick till slut ett kort svar från Liza Pettersson på Novus:

“När det gäller åldersgruppen 50-64 år så sticker pensioner ut som viktigare än för genomsnittet och i åldersgruppen 65-79 så är pensioner och äldreomsorg viktigare.”

Den konspiratoriskt lagda skulle kunna tro att ansvariga redaktörer genom att välja fyra i stället för fem ämnen slipper den gråa och trista frågan om äldreomsorg….

Det man också kan konstatera är att undersökningen inte ställer sina frågor till någon som är äldre än 79 år.

Varpå vi på Nyfikengrå undrar: Börjar det inte bli hög tid för opinionsinstituten att ta 80-plussare på allvar? De är rätt många numera som fyllt 80, och fler blir de. Svara via datorn kan de säkert också.  Det är inte alla som sitter datorlösa på hemmet – eller i hemmet. Tittar på teve gör de alldeles säkert

 

AA webbannons_Nyfikengra

Inlägget är hämtat från nyhetsbrevet från NyfikenGrå. Ingrid Lindgren skriver.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SKRIBENT: Ingrid Lindgren
FOTO: nyfikengra.se

Om du vill läsa mera om eller av Ingrid, sök på hennes namn. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande