Bor man som vi i Roslagen, så är det lika naturligt att färdas till havs som till lands. Det lär finnas mellan 30-35.000 öar i Stockholms skärgård. Åland har mellan 6.000 – 7.000 stycken. Ibland påverkar statistik ens sinne så att man undrar hur vattnet räcker till för båtar och mänskor med så många skär…

Min fru och jag är inte båtägare längre. Vår sista båt, en roddbåt i trä vid namn Titanic II sjönk  för 10 år sedan dock utan någon ombord. Numera är vi bara passagerare. Ett par gånger om året turar vi till Mariehamn från Kapellskär. God mat, dryck, havsluft och en härlig resa tur och retur är en riktig vitamininjektion och tar bara några timmar. Om man inte stannar till i Mariehamnn eller åker längre bort förstås. Men ibland kan själva resan vara målet.

Aland skyline

Vindkraftverken skapar en annorlunda skyline och påminner om störtade trollsländor.

Öppet hav, horisonten som ett streck varar ca en halvtimme men sedan är det omväxlande stugor, kobbar, båtar med och utan segel att titta på.Vindkraftverken skapar en annorlunda skyline och påminner om störtade trollsländor.

På Ålandssidan har vi alltid undrat över det till synes ensliga huset på ön vid infarten till Mariehamn. Förra gången steg vi därför av den stora båten och tog oss med en mindre från fiskehamnen till Kobba Klintar skäret med det uppkäftiga tvåvåningshuset.

Kobba Klintar - ett levande skär i havet och bara namnet är ju värt ett besök!

Kobba Klintar – ett levande skär i havet och bara namnet är ju värt ett besök!

Vid närmare betraktande visar det sig att här finns plats för konferenser, konserter och musuem i en ny och en gammal lotsstuga + en fyrbåk. På lotshusets balkong står en lots och spanar tjurigt i ur o skur över havet med sin kikare. På räcket sitter en trut. Också den orörlig för den är som lotsen gjord i trä. Dörren bakom lotsen kan öppnas ibland för mistluren att bröla ut över vattnet. En stafflimålande konstnär står märkvärdigt stilla på högsta bergspunkten. Förstås också i trä. Undrar om inte sälen som syns i vikens vatten är konstgjord? Riktiga personer och besökare guidas i alla fall på ön och vitaliserar skäret.

//Ove Andersson

PS Tänk så mycket märkvärdigt och spännande man kan upptäcka med en tur på havet! Bifogar ett par skisser ur mitt ritblock DS

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande