”Alltid läge för en temla…”OA Semla

Semlor åt man ursprungligen på fettisdagen 17/2, blåmåndagen16/2 och fastlagssöndagen 15/2. Tillsammans utgjorde dessa tre dagar förfastan och var riktiga kalasdagar. Sedan följde nämligen avhållsamhet från mat, dvs fastan som pågick i 70 dagar fram till Påsk. Detta bryr man sig inte så mycket om idag för man kan se fastlagsbullar i bagerifönstren redan i december. Frestelsen är därför stor att bryta fastan när man har samvete till det. Det lär tom finnas ”novembersemlor”.

Numera är semlan snarare en bakelse att avnjuta till kaffet. Hetvägg, ett annat namn på delikatessen, ätes helst med varm mjölk i djup tallrik. Äckligt säger många, men en läckerhet anser vi från Väst- och Sydsverige.

Ordet semla har med latinets beteckning på vete att göra. En riktig semla är alltså en vetebulle, kryddad med kardemumma, garnerad med grädde och med ett innehåll av mandelmassa. Florsocker strös ovanpå locket som skurits vackert ur bullen.

OA Ture Sventon”Lagom bruna, med mycket grädde som pöser över åt alla håll” så enkelt men målande beskriver Ture Sventon sitt favoritintag. ”Glad eller ledsen, det är alltid läge för en temla”.

Ture Sventon var privatdetektiv och min ungdoms idol. Han jagade bovar i 9 böcker av Åke Holmberg. Ville Vessla, den mest svårfångade dök alltid upp och ställde till förtret. Hans spetsiga skor brukade sticka fram under en gardin.”Ständigt denna Vessla ” väste Sventon som hade lite problem att ibland säga bokstaven s på grund av en lätt läspning. Det lät som t istället. Enda konditoriet i Sverige som då bakade semlor hela året hette Rosa. Ture Sventons kontor låg i närheten och minst en gång om dagen beställde han ”två välfyllda temlor från Rota”.

På kortare resor kunde Sventon ta med en enklare ”temmelburk”. Vid längre turer söderut på den flygande mattan medförde han kylskåpet ”Nordpolen – hemmets bästa vän” som rymde upp till 300 nedfrusna temlor. Sventon var en sann ”connoisseur” för att använda ett uttryck från vinvärlden.

Innehåll och utseende på en fettisdagsbulle kan variera. I Tyskland, de baltiska länderna och Finland finns olika typer. Är man som jag med i den lokala Vasastadskretsen av Semmel-klubben så är det Ture Sventons modell som gäller.

Totalt konsumeras hela 40 miljoner semlor om året i Sverige!

Jag har tecknat av läckerheten som bifogas och håller dessutom på att göra en oljemålning med samma motiv att hänga över matbordet.

 

Text och illustration: Ove Andersson, januari 2015

 

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande