Den här tårtan gjordes ofta av mormor Inga och serverades på bemärkelsedagar särskilt på Öland. Vid besöken i Stockholm hade hon ofta med sig tårtbotten och smörkräm och överraskade med tårta exempelvis till jul. Tårtan och smörkrämen går nämligen bra att frysa in var för sig.

Receptet har hämtats från Familjen Hedbergs kokbok.

Till födelsedagen eller kaffekalaset i fruntimmersveckan?

 

 

Det här behövs:

Till tårtbotten

  • 100 gram sötmandel
  • 125 gram socker
  • 4 äggvitor

Till smörkrämen:

  • 4 äggulor
  • 1 dl tjock grädde
  • 50 gram socker
  • 50 gram margarin

Till garnering:

  • 50 gram mandel som rostas lätt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Mandeln skållas och males och blandas med sockret.
  3. Äggvitorna vispas till hårt skum och blandas försiktigt med socker/mandelblandningen
  4. Smörj och bröa en kakform med löstagbar kant och slå i smeten.
  5. Sätt in kakan och grädda ca 35-45 minuter tills kakan känns torr
  6. Blanda ingredienserna till smörkrämen och värm till sjudning i rostfri kastrull under vispning.

Den avsvalnade smörkrämen bredes över tårtan, som garneras med den rostade mandeln. Tårtan är mycket mäktig (och kaloririk!!) varför man bör skära små bitar. Tyvärr är den så god att den ändå försvinner snabbt.

 

 

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande