Vikingarnas stad

 

Återigen är jag på besök i Lund. Det är inte första gången och heller inte den sista. Vid varje besök kan jag inte undgå att hänföras av stadens utstrålning. Det är något visst med Lund, det går inte att förneka.

 

Historiska skrifter tyder på att det var Sven Tveskägg, den danske vikingakungen, som anlade Lund omkring år 990. Härskaren över de förenade kungarikena Danmark och England valde just denna plats för den stad som snart skulle bli den religiösa och politiska medelpunkten i Skandinavien. Här fanns redan en gammal tings- och marknadsplats att bygga vidare på.

le-lund-3

Lund förmedlar en atmosfär som bara en stad med tusenårig historia kan generera. Överallt i staden finns det slingrande gator, som tillsammans med gamla byggnader, påminner om Lunds förflutna. Man kan säga att de tillsammans bildar ett band som för oss genom århundradena fram till vår tid.

 

 

le-domkyrkan-dsc_0680Lunds stadsbild domineras av Domkyrkan. Detta monumentala bevis på människans förmåga, att med små medel och primitiva verktyg, skapa ett bestående minnesmärke. Religionen har alltid varit en stark drivande kraft och Lunds domkyrka är ett bra exempel på detta.

Ett gåvobrev från Knut den Helige år 1085 möjliggjorde bygget som tog fart 1103, när Lund blev ärkebiskopssäte. Efter färdigställandet har kyrkan byggts till i flera omgångar. Ett exempel är den stora bronsporten som kom på plats 1888. Den är ett verk av skulptören Carl Johan Dyferman.

Det finns många anledningar att besöka domkyrkan. Men två sevärdheter sticker ut som gör besöket till en upplevelse utöver det vanliga. Det astronomiska uret som spelar två gånger om dagen. De äldsta delarna går tillbaka till 1420-talet. Uret mäter tiden från Lunds horisont och gestaltar julens händelser. Uret är domkyrkans stolthet och är väl värt att studera.

Missa för allt i världen inte kryptan. Den ligger två trappor ned, i kyrkans äldsta del, under koret. En underjordisk bäck rinner under kryptan och i dess norra del finns en brunn med vatten. Stenhuggaren Adam van Düren från Lund har format den stora sarkofagen åt den siste katolske ärkebiskopen Birger Gunnarsen och huggit själva karet till den stora brunnen.
I kryptan finns även två gåtfulla skulpturer som konsthistorikerna inte säkert kan identifiera. Enligt legenden är det jätten Finn och hans fru och barn.

 

Det är inte så märkligt att Lunds domkyrka besöks av 700 000 människor varje år. Kyrkan har fått toppbetyget tre stjärnor av Guide Michelins turistguide Green Guide och har utsetts till ett av Sveriges sju underverk av Vetenskapsradions lyssnare.

Så välkomna hit!

Kanske redan den 31 oktober då Lunds domkyrka får besök av påven och kungaparet?

 

.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: lund.se 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande