I min ungdom var det en lådkamera SIX20 brownie E som gällde och man kunde inte ens i sin fantasi drömma om att man skulle få tillgång till dagens digitala kameror som producerar digitala databilder på ett ögonblick. Men denna utveckling tillsammans med övriga tekniska framsteg  kommer givetvis att ha sitt pris när 7 miljarder människor strävar efter att få ta del av dessa framsteg.

 

"Geting i rymden"


Människan har varit bra på att föröka sig men mindre bra på att se de framtida konsekvenserna av detta trots att många varningssignaler gjort sig påminda under evulutionsresans gång. Den tekniska utvecklingen har ju under en relativ kort tidsperiod varit explotionsartad och kommit i oballans med en stadigt stigande befolkningstal på jorden. Det har ju blivit så att de tekniska framstegen i huvudsak skall konsumeras medan en mindre del av dessa framstegsresurser läggs på att istället försöka häva miljöförstöring och det i längden ohållbara ökande befolkningstalet som riskerar att köra människovärdet i botten. Vi är ju kanske redan där inom svensk äldreomsorg då man nu anser att man kan låsa in som man tycker förbrukade senildementa människor för att slippa kostnader. Man gör sjuka äldre senila till produkter som man lagligt kan stoppa undan och man sätter därmed en gräns vad som är ett människovärde i lyckolandet sverige.  

Konsekvenserna av den tekniska utvecklingen kontra befolkningstalet på jorden gör ju sig påmint på många sätt där bl.a militarismen kommer till användning för att skydda “våra” sinande råvarutillgångar. Om vi varit en miljard själar på vår jord och haft samma tekniknivå som vi har i dag skulle förutsättningarna kanske varit annorlunda, men bara kanske, man kan nog aldrig vara säker på hur människan kommer att bete sig så länge det finns två sådana på jorden. Meningen är kanske att en ny evulutionsresa med chimpansen som stamfader skall rätta till misstagen på den senaste resan i en ny resa. Många resor bör hinnas med innan solen slocknar i vår del av universum.

 

"Fidel Castro" gömd i en blomma.


För att återgå till den resa som vi befinner oss på och som vi påverkar och deltar i just nu, så finns det ändå mycket att glädjas åt om vi bara sätter på oss skygglapparna. Hästarna hade ju sådana förr om tiden för att inte störas av skrämmande ting runt omkring sig och det begränsade synfältet gjorde hästarna lugnare på allfartsvägarna.

I vår svenska natur är det i dag lugnare än någonsin, de flesta har större behov av att vara på de stora marknadsplatserna så ute i naturen är det ganska fridfullt och särskilt då om man inte hör så bra. Med hjälp av dagens välutvecklade kameratekniken är det bara att ta för sig av de senerier som naturen bjuder på. Kameratekniken kan inte sköta allt utan en liten känsla för bildkomposition måste man också givetvis ha. De program som finns för vidare bildbehandling av orginalbilden till fotokonst är också väl utvecklade och man slipper både lukt och kladdande med färger.

 

"Härjevinter"

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande