Vad gör jag med mina textila skatter?

 

En mulen julidag städar jag i mitt linneskåp. En del, som finns där, bär jag iväg till insamlingen för återanvändande av textiler. En del i linneskåpet, å andra sidan, räknar jag som textila skatter och vad gör jag med dem?

 

Gammelfasters brudlakan

Gammelfasters brudlakan

Här finns urgamla skånska långdukar och väggbonader, vävda av okända händer i tunn ull som bibehållit sina klara färger genom åren.

Här finns min gammelfaster Augustas brudlakan med handknypplad udd- och mellanspets. Faster Augusta var min mammas faster, född 1883 och död 1981. Hon ”blev” aldrig gift och brudlakanet, i yppersta kvalitet, har aldrig använts.

I mitt linneskåp finns också min mammas broderade dukar, gardinlängder, duken för att dölja symaskinen. Min mamma var född 1905.

 

 

FullSizeRender (28)Hennes broderier måste vara från 1920-talet och alltså snart hundra år gamla. Säkert kom hennes hantverk till användning före min tid. Någon enstaka kaffeduk minns jag från min barndom men det mesta förvarades dolt i hennes linneskåp och sedan 35 år i mitt.

Min mammas broderier är sydda på tunnaste linne, i plattsöm med vitt bomullsgarn, i stjälksöm eller med tunt garn i många färger i en teknik som jag inte känner till.

 

Alltsammans finns här på översta hyllan i linneskåpet, för det mesta utan att jag tänker på vad jag äger i arvet från min mamma.

 

Men just nu är min fundering alltså: vad gör jag med mina textila skatter?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

profil-inger-150x150SKRIBENT: Inger Göransson
FOTO: Inger Göransson

Om du vill läsa mera om eller av Inger, gå till hennes blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande