Världens mest berömda svenska kommer från Roslagen

 

Varken Greta Garbo, Ingrid Bergman eller Selma Lagerlöf är lika kända som Birgitta Birgersdotter från Finsta i Roslagen. Birgitta gifte sig med Ulf Gudmarsson och de fick åtta barn.

Sjuttio år gammal avled hon i Rom och helgonförklarades av påven.

Det handlar naturligtvis om den heliga Birgitta, vars uppenbarelser är kända av hela den kristna världen. Hennes orden och kloster finns bla i Alvastra, och Vadstena.

Birgitta Finsta (2)

 

Tusentals anhängare, troende och pilgrimer besökte Finsta i Roslagen 2003, sju hundra år efter Birgittas födelse. I Skederids kyrka, ett stenkast avlägset, är hon döpt och konfirmerad.

Framför huvudbyggnaden i Finsta finns en bönegrotta skapad av väldiga flyttblock från istiden. Längst in i grottan går det bra att meditera vid ett enkelt träkors, ljus och blommor i en vas. Birgitta lär ha haft sina första religiösa uppenbarelser i grottan och strax utanför står hon också staty.

Birgitta Finsta grottan

Finsta gård mitt i en grön bördig jordbruksbyggd med vackra omgivningar har sedan urminnes tider varit boplats för bönder och handelsmän. Tills nyligen utbildades jordbrukare i detta vackra landskap.

Vid mitt besök hade mangårdsbyggnaden renoverats och plats skapats för några patienter med specialiserad vård i livets slutskede. Atmosfären var vänligt tillmötesgående.

 

Jag fick guidning ner i källarvalven som var från 1300-talet och med tanke på platsens historiska och religiösa bakgrund kände jag att besöket i Finsta bjudit på en annorlunda och storlagen upplevelse.

 

PS Finsta ligger strax utanför Norrtälje och är absolut värt ett besök! DS

 

Från Skattkistan juli 2014

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OA Profilbild miniText: Ove Andersson
Illustrationer: Ove Andersson

Om du vill läsa flera texter eller beundra Oves illustrationer som är samlade i hans Galleri. Klicka här LÄNK

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande