De nya underverken

Chichén Itzá

 

Varför nya underverk?
Världens sju nya underverk är en av de moderna, alternativa förteckningar över världens sju underverk, som har presenterats. Listan röstades fram av 100 miljoner människor i en global omröstning.

Orsaken till att man ville ha en ny lista är att alla de ursprungliga antika underverken, undantaget Cheopspyramiden, är mer eller mindre förstörda.

 

Det blodiga Chichén Itzá

mexico-319680_1920Chichén Itzá är det mest besökta arkeologiska området på Yucatanhalvön i Mexiko. Chichén Itzá kommer från mayafolkets språk där ”chi” betyder mun, ”chen” betyder brunn och Itzá är stammen som bodde i staden. Staden grundades år 514 och var under sin storhetstid mellan år 600 till 1250 ett ekonomiskt, politiskt, religiöst och militäriskt centrum.

När spanjorerna hittade staden på 1800-talet hade den varit övergiven i nästan 400 år.

 

Mayafolket anses ha varit mycket brutala och offrade såväl barn som jungfrur till gudarna. På den tiden var det inte ett straff utan en ära att bli offrad. Genom att offras kom man direkt upp till gudarna utan att behöva kämpa sig igenom de tretton steg som mayafolket trodde att man var tvungen att klara av för att komma till himmelriket.

Yucatanhalvön är en kalkstensslätt och här finns inga åar eller floder men däremot naturliga hål med grundvatten i, så kallade cenote. Till den heliga dammen i Chichén Itzá vallfärdade mayafolket för att visa gudarna sin vördnad och ge offergåvor. 

På botten av den här dammen har man hittat snäckor, guld, jade, kläder, obsidian samt skelettdelar från män och barn. 

Den här dammen är 60 meter i diameter och vattenytan ligger ungefär 27 meter nedanför klippkanten. Alldeles intill dammen ligger ett hus som användes av de människor som skulle offras. Där skulle de renas, både själsligt­ och kroppsligt, innan de kunde stiga upp till gudarna via offerdammen. 

 

le-krigarnas-tempel

Krigarnas tempel

Krigarnas tempel
Den mycket imponerande och troligen viktigaste byggnaden i Chichén Itzá är Krigarnas tempel. Den består av fyra plattformar och är omgärdat av 200 runda och fyrkantiga pelare som troligen burit upp ett tak.

En bred trappa leder upp till toppen där man kan se pelare dekorerade med ormfigurer. Mellan två av pelarna finns en staty föreställande regnguden Chac-Mool och här finns även ett altare tillägnat guden.

 

 

le-caracol

El Caracol

Tidiga astronomer
En annan viktig byggnad är El Caracol, ett astronomiskt observatorium. Byggnaden har daterats till mellan år 600 och år 850. På själva observatoriebyggnaden finns många fönster som mayafolket troligen studerade himlavalvet ifrån. Byggnaden är placerad utifrån Venus rörelsemönster då denna ljusa planet ansågs vara en krigsgud och solens tvilling.
Ledarna för mayafolket använde sig av Venus skiftande positioner för att planera rätt tidpunkt för anfall och raider.

 

 

Svårtillgängligt
För att komma till Chichén Itzá får man först ta sig igenom ett djungelområde med låg vegetation. På vägen dit kan man se hur mayafolket bor idag. Ofta i enkla skjul med små odlingslotter. De människor som bor här är ättlingar till dem som en gång bodde i Chichén Itzá. När man tagit sig igenom djungelområdet och kommer fram till staden, slås man först och främst av hur stort området är. Överallt finns ruiner, byggnader som håller på att restaureras och diverse olikformade offerplatser.

 

1988 togs Chichén Itzá upp på Unescos världsarvlista och den 7 juli 2007 utsågs platsen till ett av världens sju nya underverk.

 

Källa: Allt om vetenskap
           Wikipedia

3 Kommentarer

 1. ove andersson

  Jätteintressant och spännande!
  Ser fram mot nästa underverk
  Ove

  Svara
 2. Lars Ek

  Tack Ove.
  Det kommer mera.

  Svara
 3. Monica Ängeby

  Intressant läsning!
  Monica

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande