Våra oinbjudna gäster

 

Ensam hemma, det tror du bara. I själva verket har du sällskap av tusentals gäster som du aldrig ser. Sängkvalster, spindeldjur och diverse små skalbaggar är våra oinbjudna gäster.

LE KvalsterDet är värst i sängen. Dina nattliga kompisar uppgår till miljontals individer. Sängkvalstret har åtta ben som är försedda med sugkoppar och hullingar. De tar sig alltså lätt fram i madrassen under sitt sökande efter föda, och födan är du. Eller rättare sagt, det som du avger under natten.

Den mängd hudflagor, som du så generöst levererar varje natt, räcker som föda till miljontals kvalster under flera veckor. Så man kan nog säga att de lever i överflöd. Kvalstren lever ett par månader och under den tiden lägger honan upp till hundra ägg. Multiplicera det med några miljoner individer, så förstår du snart, att du aldrig behöver sova ensam.

Sängkvalster tycker om fukt och värme. Vill du måna om dina nattgäster så bäddar du sängen noggrant på morgonen. Då får de vara ifred hela dagen, i en för dem, perfekt miljö. Då kan de äta och para sig utan störningsmoment.

Sedan finns det också nyttiga inkräktare som inte orsakar allergi eller andra besvär. Allas vår kära husspindel.  Nåja, inte allas kanske.

En del spindlar möts av förskräckta skrik och avsky. Det är lite synd, för husspindeln är som alla spindlar, ett rovdjur. Den äter de smådjur vi har hemma och som du gärna vill bli av med. Du behöver inte vara rädd för att bli anfallen, för husspindeln ser erbarmligt dåligt. Den kan inte heller spinna ett ordentligt nät utan det ser mera ut som ett virrvarr av trådar. Husspindelns nät är inte klibbigt, utan när flugor och andra insekter landar på nätet så sätts det i gungning, och spindeln rusar då snabbt fram och äter upp sitt byte.

Man fångar en husspindel genom att placera en glasburk framför den och sedan putta den lätt på bakdelen. Då går den snällt in i burken och kan sedan släppas ut genom fönstret. Att slå ihjäl spindeln är det sämsta alternativet.

Om någon, mot förmodan, tycker om att omge sig med småkryp, så rekommenderas att ta in en nyligen huggen julgran. Den kan innehålla upp mot 10 000 individer av ett femtiotal olika arter. Granbarrlus, jordlöpare, parasitsteklar, rovkvalster och spindlar. Sedan finns det fjärilslarver, gallmyggor, kvalster och löss. Längst ner på stammen finns ofta primitiva insekter som hoppstjärtar.
De flesta djuren dör ganska snart i det varma inomhusklimatet. Vart de som blir kvar tar vägen, är det ingen som vet.

Älska dina kvalster, för de finns där, antingen du vill eller inte.

 

Källa: Wikipedia, NT

 

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pdg.ofsen.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande