Örebro är sannerligen en av Sveriges allra vackraste städer. Inte många kommer att säga emot det påståendet, i varje fall inte i Örebro!

Örebro slott. Foto: Lindha W Gustavsson

Örebro är en av Sveriges mest centrala städer. Redan för hundratals år sedan fungerade Örebro som mötes- och handelsplats för resanden från alla Sveriges hörn. Örebro är även i geografisk synpunkt ett av Sveriges centrum. Från Örebro når man inom en radie av 20 mil nästan halva vårt lands befolkning. Staden kännetecknas även i vår tid av dess goda kommunikationer. Tågförbindelserna är täta tack vare närheten till järnvägsknuten Hallsberg, och genom staden passerar en rad stora vägar såsom E20, E18 och Rv 50/60. En liten bit väster om staden ligger även flygplatsen Örebro-Bofors som har flyg till alla världens delar för alla åldrar.

Örebro kommun har ca 140 tusen innevånare, och är därmed Sveriges sjunde största stad.

Sevärdheter  som  jag rekommenderar att besöka

  • Örebro slott i stadens centrum. Visningar dagligen. Miljön runt slottet med Arbetshuset, Kanslibron med nyanlagd fisktrappa, Slottsparken, Henry Allards park, Strömparterren och Kvarnplatsen.
  • Nikolaikyrkan med Nikolai församlingshem, Örebros gamla skola
  • Wadköping, friluftsmuseum med gamla byggnader från Örebro, bl.a. Kungsstugan och Borgarhuset, eller “Cajsa Wargs hus”
  • Stadsparken med Stora Holmen ligger i direkt anslutning till Wadköping. Här finns lekområden för barn, trädgårdsanläggningar och rosenträdgård.
  • Karlslunds herrgård, välbevarad kulturmiljö med gamla byggnader, vacker natur och konsthantverk såsom keramik, glas, konst och smide. Här finns också ett science-center för barn, Tekniska kvarnen.
  • Svampen, det välkända vattentornet på norr, vars siluett blivit ett kännetecken för Örebro. Från utsiktsbalkongen har man en vidsträckt utsikt över Örebro, Hemfjärden, Närkeslätten och Kilsbergen.
  • Naturreservaten Oset och Rynningeviken som ligger på var sin sida om Svartån, nära Hemfjärden. I det sistnämnda området ligger även Naturens Hus.
  • Solsystemet i Örebroformat, en skalenlig modell av solen och planeterna som sträcker sig 2½ km genom hela centrala Örebro, från solmonumentet på Olof Palmes torg till Neptunus uppe på Svampen.
  • Femton meter historia, en 15 m lång historisk tidslinje i brons och sten framför den likaledes 15 m höga statyn av Karl XIV Johan vid Järntorget.

Är man sen sugen på god mat när man  vandrat runt i staden, så finns i Örebro kommun ca 1000 restauranger att välja bland, vilket betyder att den är en av Sveriges restaurangtätaste städer.

För den som sen vill veta mer om Örebro och dess sevärdheter, nöjesliv, shopping, boende, restauranger och cafeer,  kan jag rekommendera ett besök på turistbyrån som finns på Olof Palmes torg.

Välkomna!

Wadköping. Foto: Lindha W Gustavsson

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande