Vi fortsätter med vårt tema "Mötesplatser som kombinerar social samvaro och olika former av aktiviteter".

Att umgås med människor från andra kultuter är spännande. Vi gör det ju gärna på semesterresan. Men varför inte över ett middagsbord eller runt ett cafébord på hemmaplan? Det bästa sättet att lära sig ett nytt språk är genom att prata det. Att sitta och prata svenska i en svensk miljö är det bästa sättet att tillägna sig både språk och kultur för en nysvensk. En upplevelse för båda parter, för det är inte många svenskar som känner en invandrare heller.

Välkommen hem på middag!

Invitationsdepartementet är en ideell, religiöst och partipolitisk obunden verksamhet som sysslar med middagsinvitationer. Tanken med Invitationsdepartementet är att ge personer som nyligen kommit till Sverige möjlighet att öva sin svenska och bekanta sig med den svenska kulturen i hemmamiljö och att skapa möten mellan människor som annars inte skulle ha träffats.

KT family-dinner-on-white_smallSvensktalande bjuder hem människor som flyttat hit från andra länder och studerar svenska på middag eller vice versa. Inget konstigare än mat, språk och möte. Ebba Åkerman startade ”rörelsen” i Stockholm efter att ha arbetat som lärarvikarie inom SFI (Svenska för invandrare). Många av hennes elever hade inte möjlighet att träna språket utanför skolan.

Vem är svensken? Svensken är en person som talar flytande svenska. I övrigt kan det vara vem som helst.

Vem är SFI-eleven? En SFI-klass kan se väldigt olika ut. Kvinnor och män i åldern unga vuxna till pensionärer samsas i skolbänkarna. Eleverna kommer från hela världen med viss dominans av det geopolitiska läget i Syrien, Afghanistan, övriga Mellanöstern och Afrikas horn. För att ge middagen den bästa förutsättningen bör SFI-eleven kommit en bit i det svenska språket.

Invitationsdepartementet agerar som mellanhand i middagsinbjudningar och middagsgäster. Nu för tiden finns verksamheten på ett antal orter.

Läs hur det går till på http://www.invitationsdepartementet.eu/ !

Välkommen till bibliotekens/kyrkans språkcafé!

Många bibliotek och kyrkor anordnar språkcafé. Över en kopp kaffe möts invandrare och svenskar i samtal på enkel svenska. Samtal inom planerade ämnen eller förutsättningslöst.

Läs småannonserna i lokaltidningen och anmäl dig!

En av MittNu´s skribenter, Kicki Theander, har provat Invitationsdepartementet

Jag tycker att Invitationsdepartementet är en fantastisk idé. Jag tänkte igenom hur mitt sociala liv ser ut och det är ytterst sällan som jag har folk på middag som har utomeuropeisk bakgrund. Jag har släkt i USA och har kompisar som är gifta med t.ex. spanjorer och skottar men det är inte riktigt samma sak. Jag vill vidga mina perspektiv och lära mig något nytt. Att äta middag tillsammans med någon jag inte känner lockade.

Jag anmälde oss som middagsvärd på http://www.invitationsdepartementet.eu/ och i lördags kom Henok från Etiopien hem till oss på middag tillsammans med sin förtjusande dotter Eldana.

KT Invitationsdepartementet

Fotot hämtat från Kickis blogg

Det gick lätt att prata. Henok kunde ganska bra svenska och även engelska. Han var väldigt social. När vi inte hittade rätt ord på svenska slängde vi in något ord på engelska. Dottern som är 2 år och 7 månader förstod bra svenska, men hon var lite blyg och pratade inte så mycket. Vi åt pulled beef, cole slaw, avokado- och grapefruktsallad med chili, bräserad butternut pumpa med tamari, färsk ingefära och muscovadosocker samt vildris och råris blandat. Till efterrätt åt vi skivade apelsiner med dadelstrimlor och en vaniljgräddfraiche (hälften vispgrädde, hälften crème fraiche, en sked socker och lite svart vaniljpulver) samt kardemummakakor till. Henok tog om, vilket gladde mig! Dottern åt med mycket god aptit och när det var dags att gå hem sa hon till sin pappa att hon ville sova över hos oss.

Henok läser påbyggnadskurs på SFI (svenska som andraspråk) och ska snart påbörja en utbildning till receptarie. Han har varit i Sverige i två år. Hans fru flyttade hit för tio år sen och har jobb som personlig assistent. Henok är också musiker, både låtskrivare och musikproducent. Vi fick höra hans musik och var riktigt imponerade. Vi fick också lyssna på 6-1-musik, en slags 7-takt som var väldigt olik musik som man hör i Sverige. Här försöker han lära Victor lite axelskaksdans.

Henoks fru var inte med. Hon jobbade natt och hade dessutom fasteperiod, men vi kanske får ses vid annat tillfälle ... För det här tycker jag var jättetrevligt!

 

Text: Ingrid Österberg, december 2014
Illustration: se.clipartlogo.com

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande