Nuförtiden säger man. Vad menas? Gäller det året man befinner sig i eller bara månaden eller ingår tio år bakåt i tiden, eller längre? Framåt? Kanske nutid är kortare än nuförtiden. Och bara nu är allra kortast. Där gäller minuter – eller kan nu tänjas?

Nuförtiden kanske gäller den senaste uppvuxna generationen från och med när deras liv började. Kan den definitionen stämma? Nej naturligtvis måste det vara så, att varje individ har sin nutid som börjar där vars och ens minne har sin första grund.

Begreppet är tydligen flexibelt, men mitt i allt detta tänjbara är det i alla fall allmängiltigt med ordet nuförtiden – litet bakåt – litet framåt. Eller hur?

Har t.e.x. jeans gjort sitt intåg i nutiden eller i en förgången tid? Ingen har burit hatt dagligen i nutiden – nej det var före nutiden. Men var det verkligen i en förgången tid, som inte alls lever längre?

När jag är gammal, så tycker alla omkring mig att jag levt i en förgången tid. Inte i nutiden. Fast jag lever ju uppenbarligen nu också. Det känns konstigt när det liksom inte räknas. Där står man och blir litet tyst. Varför kommer min omgivning inte på att fråga om någonting? Varför kommer ingen ihåg att undra något om än det ena, än det andra. Nej, varenda kotte tycks vara uppslukad av sitt nu. Helt och hållet.

Så där sitter man och känner sig litet tråkig med en massa ord, som inte får komma ut och flyga, ses och höras. Plötsligt är man bortsopad i ett huj. Nuets fångar kanske vaknar för sent och vill veta något. Hur var det egentligen? Varför kom vi inte ihåg att fråga?

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande