Urban, Vilhelmina, Blenda skola sommaren lända

 

 

“Urban, Vilhelmina, Blenda skola sommaren lända/leda”.

Bondepraktikans ord ska ge oss en förvissning om hur den förestående sommaren ska te sig. Och då må jag säga, att vi har mycket att glädja oss åt. Detta är alltså försommarens väder-de två kommande dagarna visar resten.

Vad jag inte kan göra är att se mig mätt på den vackra grönskan vi har omkring oss. Det är så sommarskirt och behagfullt och så euforiskt. Kan ett Ronjaskrik vara på sin plats?

Ja – lyssna så hör ni mig när jag stämmer upp ett illvrål bara för att jag känner för att göra det.

 

Ny dag på en ny vecka. Och den sista veckan i maj. Otroligt – vart far tiden? Nu vill jag bromsa den för nu är den finaste tiden – den före midsommar när allt står i sin skiraste grönska och livet liksom kommer åter. Ronjaskriket väller upp men det får bli inombords för annars undrar nog de jag har omkring mig vad som står på.

Visserligen har det tydligen regnat det i natt men inte förtar det glädjen av att tänka på att regnvattnet är bra för marken och för växtligheten.

 

Nu kan vi också här uppe i norr glädja oss åt att våra ljusa sommarnätter börjat göra sitt intåg. Och då kan jag lätt förflytta mig upp till stugan utanför Vilhelmina (Rembacka). Mitt smultronställe där jag laddar batterierna och samlar energi.

Att gå till lilla bäcken (som den som Allan Edvall sjunger om), sitta där mediterande till ackompanjemang av myggornas inande och känna doften av skogen blandad med beckoljeinsmörjningen.

En liten eld där korven grillas eller bränns svart, på med den medhavda senapen, kaffekokning i den insotade pannan över den öppna elden.

Mina vänner/det är livskvalitet!

Och dit styrs färden denna Kristi Himmelfärdsdag som även är Folknykterhetens Dag. Kommer åter på söndag.

 

“En vänlig grönskas rika dräkt

har smyckat dal och ängar …..”

 

 

Text: Mari-Anne B Jonsson
Foto: Egna och andras

Om du vill läsa flera inlägg som Mari-Anne gjort, klicka på länken 
http://mittnu.tredjealdern.se/category/mari-anne-b-jonsson/

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande