Jag har en silverfisk i badrummet. Jag kallar honom Sacce. Hans riktiga namn är Lepisma Saccharina. Sacces släktingar har funnits på jorden i 300 miljoner år. Vilken stamtavla!

När jag första gången såg Sacce, kilade han in under mattan och gömde sig. Så småningom kom han fram, blängde lite snett på mig och försvann under badkaret. Detta upprepades några dagar, men så småningom blev vi bra polare. Som ni förstår, så ses vi mest under mina filosofiska stunder i badrummet. Då kilar Sacce runt mina tår och har roligt.

Jag har ordnat ett stödutfodringsprogram åt honom. Han får tvålflingor och animaliskt fett, en kost han tycks uppskatta. Jag vet att Sacce är en pojke, för efter varje måltid släntrar han iväg över golvet och pinkar på tvättställsröret.

Nu väntar jag på att han ska hitta en fru, flickvän eller sambo. Särbo kan man väl inte vara i ett litet badrum, eller? Om det går vägen, kanske jag välsignas med en hel hög små Saccar, som ystert far omkring och hittar på små hyss.

 

Text: Lars Ek
Illustration: Wikipedia
Wikipedia: Silverfisk eller nattsmyg (Lepisma saccharina) är en snabb, ljusskygg och vinglös insekt, art i insektsordningen silverborstsvansar. Arten har fått sitt namn från färgen på kroppen, och förmodligen för att den rör sig så smidigt att det nästan ser ut som den “simmar” fram. Silverfisken lever av kolhydrater, till exempel socker eller stärkelse (som i tapetklister), vilket förklarar dess vetenskapliga namn. Silverfiskar kan ta sig in i hus och orsaka stora problem. Det finns ungefär 450 arter av silverfisk.
 .

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande